ΑΘΗΝΑ
20:39
|
07.05.2024
Η τελευταία ανταλλαγή οργισμένων ανακοινώσεων πυροδοτήθηκε την Κυριακή, μετά από μια ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτικών Υποθέσεων της Κίνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ινδία δηλώνει πως απορρίπτει τις κινεζικές προσπάθειες να μετονομάσουν περιοχές σε αυτό που το Νέο Δελχί θεωρεί ως το ανατολικό ινδικό κρατίδιο του Αρουνάτσαλ Πραντές, το οποίο το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι αποτελεί μέρος της επικράτειάς του.

Η Κίνα και η Ινδία διεξήγαγαν έναν πόλεμο κατά μήκος τμημάτων των μήκους 3.800 χιλιομέτρων συνόρων τους το 1962.

Η τελευταία ανταλλαγή οργισμένων ανακοινώσεων πυροδοτήθηκε την Κυριακή, όταν το Υπουργείο Πολιτικών Υποθέσεων της Κίνας εξέδωσε μια δήλωση στην οποία είπε ότι είχε «τυποποιήσει» τα ονόματα 11 τοποθεσιών, συμπεριλαμβανομένων πέντε βουνών, στην έκταση που η Κίνα αποκαλεί περιοχή του νότιου Θιβέτ.

Η δήλωση περιελάμβανε έναν χάρτη που έδειχνε τα 11 μέρη που μετονομάστηκαν στα κινέζικα, με το Αρουνάτσαλ Πραντές να περιλαμβάνεται στο νότιο Θιβέτ και τα σύνορα της Κίνας με την Ινδία να οριοθετούνται ακριβώς βόρεια του ποταμού Βραχμαπούτρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας απέρριψε την κίνηση.

«Έχουμε δει τέτοιες αναφορές. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα κάνει μια τέτοια προσπάθεια», ανέφερε στο Twitter ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας, Αριντάμ Μπάγκτσι. «Το Αρουνάτσαλ Πραντές είναι, ήταν και θα είναι πάντα αναπόσπαστο και αναπαλλοτρίωτο μέρος της Ινδίας».

Ωστόσο, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι οι αλλαγές του ονόματος ήταν «πλήρως εντός του πεδίου εφαρμογής της κυριαρχίας της Κίνας».

«Η περιοχή του νότιου Θιβέτ είναι κινεζικό έδαφος», είπε η εκπρόσωπος, Μάο Νινγκ, σε τακτική ενημέρωση του Τύπου στο Πεκίνο την Τρίτη.

Τουλάχιστον 24 στρατιώτες, μεταξύ των οποίων 20 Ινδοί, σκοτώθηκαν όταν οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν στην περιοχή Λαντάκ, στο δυτικό τμήμα των συνόρων των δύο χωρών, το 2020, αλλά η κατάσταση εξομαλύνθηκε μετά από συνομιλίες.

Στον απόηχο της σύγκρουσης του 2020, η Ινδία απαγόρευσε εκατοντάδες εφαρμογές για κινητές συσκευές κινεζικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένης της δημοφιλούς πλατφόρμας TikTok. Οι κινεζικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ινδία, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστριών κινητών τηλεφώνων Xiaomi και Huawei, δέχθηκαν επιδρομές από τις φορολογικές αρχές.

Ωστόσο, το διμερές εμπόριο παραμένει ισχυρό φτάνοντας περίπου τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, με την Ινδία να εισάγει από την Κίνα πολύ περισσότερα από όσα εξάγει εκεί.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, στρατεύματα των δύο χωρών συνεπλάκησαν, χωρίς να χρησιμοποιήσουν πυροβόλα όπλα, στον τομέα Ταουάνγκ του Αρουνάτσαλ Πραντές. Η Ινδία κατηγόρησε τότε την Κίνα για απόπειρα καταπάτησης συνόρων, η οποία αναχαιτίστηκε από τις γροθιές των Ινδών στρατιωτών.

Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η κατάσταση στο Λαντάκ είναι εύθραυστη και επικίνδυνη, με στρατιωτικές δυνάμεις να αναπτύσσονται πολύ κοντά η μία στην άλλη σε ορισμένα σημεία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσκεψη Μελόνι στη Λιβύη

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Ρωσία: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει τη ρωσική σημαία στις 8-9 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα