ΑΘΗΝΑ
09:32
|
06.05.2024
Η ύποπτη φέρεται να αρνήθηκε ότι γνώριζε το περιεχόμενο του αγαλματιδίου, υποστηρίζοντας ότι νόμιζε ότι ήταν απλώς μια κατασκοπευτική συσκευή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατηγορίες για τρομοκρατία και παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλικών απευθύνθηκαν στην Ντάρια Τρέποβα, την κύρια ύποπτη για τη δολοφονία του Ρώσου στρατιωτικού μπλόγκερ Βλάντλεν Τατάρσκι, δήλωσε σήμερα η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας.

Η Τρέποβα, η οποία «ακολουθούσε τις οδηγίες προσώπων που ενεργούσαν από το έδαφος της Ουκρανίας», χάρισε στον μπλόγκερ ένα αγαλματίδιο γεμάτο με εκρηκτικά σε ένα καφέ στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης την Κυριακή, είπαν οι ερευνητές. Το αγαλματίδιο πυροδοτήθηκε λίγο, σκοτώνοντας τον Τατάρσκι (το πραγματικό του όνομα ήταν Μαξίμ Φόμιν) και τραυματίζοντας περισσότερα από 30 ακόμα άτομα.

Η ύποπτη κατηγορείται για διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας ως μέλος οργανωμένης ομάδας, καθώς και για παράνομη διακίνηση εκρηκτικών υλών. Σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, η Τρέποβα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών για αυτά τα αδικήματα, εάν κριθεί ένοχη. Η Ανακριτική Επιτροπή ζήτησε από το δικαστήριο την προφυλάκισή της.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ρωσικών ΜΜΕ, η Τρέποβα διατηρούσε επαφή με τους Ουκρανούς προϊστάμενούς της εδώ και αρκετό καιρό και είχε εκτελέσει μια σειρά από «καθήκοντα» γι’ αυτούς έναντι χρηματικής αμοιβής. Εκτός από αυτό, της προσφέρθηκε η ευκαιρία να μετακομίσει στο Κίεβο και μια θέση σε ένα μέσο ενημέρωσης. Η ύποπτη, ωστόσο, φέρεται να αρνήθηκε ότι γνώριζε το περιεχόμενο του αγαλματιδίου, υποστηρίζοντας ότι νόμιζε ότι ήταν απλώς μια κατασκοπευτική συσκευή και επιμένοντας ότι το αγαλματίδιο-παγίδα είχε «στηθεί» από τους προϊστάμενούς της.

Ο Τατάρσκι έγινε γνωστός ως πολεμικός ανταποκριτής και στρατιωτικός μπλόγκερ στη Ρωσία εν μέσω της σύγκρουσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Καταγόμενος από το Ντονμπάς, μετά το πραξικόπημα του Μαϊντάν του 2014 στο Κίεβο, εντάχθηκε στις τοπικές πολιτοφυλακές στην αρχή της σύγκρουσης που ξέσπασε στις τότε ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

Αναγνωρίζοντας «το θάρρος και τη γενναιότητα που επέδειξε κατά την εκτέλεση του επαγγελματικού του καθήκοντος», ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, απένειμε μετά θάνατον στον Τατάρσκι το παράσημο του θάρρους. Ο επικεφαλής της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν, στρατολόγησε μετά θάνατον τον μπλόγκερ στις τάξεις της, προσφέροντας προνόμια βετεράνων στους πλησιέστερους συγγενείς του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Μεξικό: Αναγνωρίστηκαν τα πτώματα του Αμερικανού και των δυο Αυστραλών τουριστών

78 νεκροί και 105 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα