Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν δήλωσε στο Al Jazeera ότι η πακιστανική κυβέρνηση θα μπορούσε «ακόμα και να παραβιάσει το σύνταγμα» για να αποτρέψει τις εθνικές εκλογές στη χώρα, που θα πραγματοποιηθούν αργότερα φέτος.
«Η κυβέρνηση είναι καταδικασμένη να χάσει τις εκλογές γιατί όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πρόκειται να αποδεκατιστούν. Απλώς τρέχουν φοβισμένοι από τις εκλογές και είναι πρόθυμοι ακόμα και να παραβιάσουν το σύνταγμα», είπε ο Χαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Al Jazeera στην κατοικία του στη Λαχόρη τη Δευτέρα.
Μια μέρα μετά, ο Χαν σημείωσε μια πολιτική νίκη, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν διέταξε την κυβέρνηση να διεξαγάγει πρόωρες εκλογές στην κρίσιμη επαρχία Παντζάμπ -την πιο πυκνοκατοικημένη του Πακιστάν- στις 14 Μαΐου.
Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου ήρθε μετά από σχεδόν ένα χρόνο ιδιαίτερα τεταμένου πολιτικού κλίματος που ξεκίνησε με μια εγκατάλειψη του Χαν από βουλευτές του με αποτέλεσμα να χάσει την πρωθυπουργία τον Απρίλιο.
Λίγο μετά, ο Χαν και το κόμμα του, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), ξεκίνησαν μια εκστρατεία σε ολόκληρη τη χώρα, απαιτώντας άμεση διεξαγωγή γενικών εκλογών, αίτημα το οποίο η κυβέρνηση απέρριψε επανειλημμένα.
Για να ασκήσει περαιτέρω πίεση στην κυβέρνηση, ο Χαν δρομολόγησε τον Ιανουάριο τη διάλυση δύο επαρχιακών κοινοβουλίων που έλεγχε το κόμμα του στις επαρχίες Παντζάμπ και Κιμπέρ-Πανκτούνκβα.
Το σχέδιο του Χαν ήταν σαφές: δεδομένου ότι το Πακιστάν παραδοσιακά διεξάγει τόσο τις εθνικές όσο και τις επαρχιακές εκλογές μαζί, η διάλυση των σωμάτων στις δύο επαρχίες θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να προκηρύξει πρόωρες κάλπες.
Αλλά αυτό δεν συνέβη, δημιουργώντας μια συνταγματική κρίση που οδήγησε σε παρέμβαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Το σύνταγμα του Πακιστάν λέει ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν εντός 90 ημερών από τη διάλυση της νομοθετικής συνέλευσης. Όμως η Εκλογική Επιτροπή του Πακιστάν, η οποία αρχικά ανακοίνωσε κάλπες στις 30 Απριλίου για την επαρχία Παντζάμπ, στα τέλη του περασμένου μήνα μετέφερε τις εκλογές για τον Οκτώβριο, απόφαση ενάντια στην οποία το PTI προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο.
«Όταν αποφάσισα να διαλύσω τις δύο συνελεύσεις μου [στις πολιτείες που διοικούνται από το PTI], πήραμε δικηγόρους κορυφαίους στη χώρα. Όλοι κοιτάξαμε το σύνταγμα και ο όλοι τους είπαν ότι από τη στιγμή που θα διαλύσετε τις συνελεύσεις, θα πρέπει να γίνουν εκλογές εντός 90 ημερών. Είναι ξεκάθαρο», είπε ο Χαν στο Al Jazeera.
«Εάν η κυβέρνηση δεν αποδεχθεί την ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σημαίνει ότι πλέον παραβιάζει το σύνταγμα. Σε αυτή την περίπτωση, το Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούσε να τους επιρρίψει [κατηγορίες] περιφρόνησης [του συντάγματος]», είπε.
«Και επιτρέψτε μου να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι όλος ο λαός του Πακιστάν θα είναι στο Ανώτατο Δικαστήριο. Νομίζω ότι δεν θα είναι απλά το PTI».
Σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Ρανά Σαναουλάχ, αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση αποφεύγει τη διεξαγωγή εκλογών. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι εκλογές διεξάγονται με «αμφιλεγόμενο τρόπο» και μπορεί να είναι «καταστροφικές» για τη χώρα.
«Λέγεται ότι ίσως φοβόμαστε τις εκλογές. Πάντα διεκδικούσαμε εκλογές και [ήμασταν] στην εξουσία με τη δύναμη της ψήφου. Δεν επιλεγήκαμε ποτέ», είπε.
«Αλλά αν οι εκλογές γίνουν με τόσο αμφιλεγόμενο τρόπο, θα οδηγήσουν στην καταστροφή αυτής της χώρας και στεκόμαστε εμπόδιο στον δρόμο αυτής της καταστροφής», είπε, χωρίς να εξηγήσει περαιτέρω τι εννοεί με αυτό.
Όταν ρωτήθηκε εάν πιστεύει ότι θα υπάρξουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στη χώρα, δεδομένης της έντασης που υπάρχει μεταξύ του ίδιου και της κυβέρνησης, ο Χαν είπε: «Η εκλογική επιτροπή ελέγχεται πλήρως από την κυβέρνηση, όπως [ήταν] προφανές στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο εκλογικός επίτροπος δεν είχε συνταγματικό δικαίωμα να καθυστερήσει τις εκλογές».
Ο Χαν είπε στο Al Jazeera ότι είναι πρόθυμος να μιλήσει με τους κυβερνώντες αντιπάλους του, μόνο εάν η ατζέντα της συζήτησης αφορά τη διεξαγωγή των εκλογών.
«Πάντα λέγαμε ότι ένα πράγμα για το οποίο είμαστε διατεθειμένοι να μιλήσουμε είναι οι εκλογές. Είμαστε πρόθυμοι να μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες, την ημέρα, όλα τα σχετικά τις εκλογές, φυσικά. Αλλά τι άλλο απομένει να συζητήσουμε; Θέλω να πω, αυτή τη στιγμή, το μόνο ζήτημα στο Πακιστάν είναι οι εκλογές».