ΑΘΗΝΑ
18:28
|
24.04.2024
Ο Πονομάρεφ, «ξένος πράκτορας» για τη Μόσχα, έχει ισχυριστεί ότι είναι εκπρόσωπος της ομάδας, η ύπαρξη της οποίας, όμως, δεν είναι σαφώς αποδεδειγμένη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο τομέας Αγίας Πετρούπολης του αποκαλούμενου Εθνικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού (NRA) ισχυρίστηκε ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του στρατιωτικού μπλόγκερ Βλάντλεν Τατάρσκι, σύμφωνα με δήλωση της ομάδας στο Telegram, η οποία κοινοποιήθηκε από τον πρώην βουλευτή της Ρωσικής Δούμας Ίλια Πονομάρεφ.

Ο Πονομάρεφ, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως «ξένος πράκτορας» από τη Μόσχα, έχει ισχυριστεί ότι είναι ο εκπρόσωπος της NRA, αν και δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι η ομάδα όντως υπάρχει.

Σύμφωνα με τη δήλωση, η NRA πραγματοποίησε την επίθεση εναντίον «μιας ομάδας Ζ-ακτιβιστών και προσωπικά εναντίον του γνωστού εμπρηστή και προπαγανδιστή, εγκληματία πολέμου Μαξίμ Φόμιν [το πραγματικό όνομα του Τατάρσκι]».

Η ομάδα επέμεινε ότι ο βομβαρδισμός «προετοιμάστηκε και εκτελέστηκε από εμάς αυτόνομα» και χωρίς βοήθεια από ξένες δυνάμεις ή ειδικές υπηρεσίες. Η NRA αρνήθηκε επίσης την εμπλοκή της Ντάρια Τρέποβα, η οποία είναι η βασική ύποπτη για τη δολοφονία του μπλόγκερ.

Ο Τατάρσκι σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας την Κυριακή κατά τη διάρκεια συνάντησης σε ένα καφέ στο ιστορικό κέντρο της Αγίας Πετρούπολης. Η Τρέποβα του είχε παραδώσει ένα ειδώλιο γεμάτο εκρηκτικά, το οποίο πυροδοτήθηκε λίγο αργότερα, σκοτώνοντάς τον επί τόπου και τραυματίζοντας δεκάδες ακόμα. Την Τρίτη, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της 26χρονης για διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας στο πλαίσιο οργανωμένης ομάδας, καθώς και για παράνομη διακίνηση εκρηκτικών υλών.

Η NRA έχει επίσης αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα τον περασμένο Αύγουστο.

Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι οι δολοφονίες των Τατάρσκι και Ντούγκινα ήταν τρομοκρατικές επιθέσεις που ενορχηστρώθηκαν από την Ουκρανία και τις ειδικές υπηρεσίες της. Η ύπαρξη της NRA ή η εμπλοκή της στις επιθέσεις δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα και το μόνο άτομο που ισχυρίστηκε ότι είχε ποτέ επαφή μαζί τους είναι ο Πονομάρεφ.

Ο Πονομάρεφ υπηρέτησε στο παρελθόν ως βουλευτής στην Κρατική Δούμα της Ρωσίας, την κάτω αίθουσα του κοινοβουλίου, μεταξύ 2007 και 2016. Ωστόσο, μετά από αντίρρηση για την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσδπονδία το 2014, μετακόμισε στις ΗΠΑ. Ένα χρόνο αργότερα, εμφανίστηκε ως ο κύριος ύποπτος σε υπόθεση υπεξαίρεσης στη Ρωσία και τέθηκε στη ρωσική λίστα διεθνώς καταζητούμενων. Απαλλάχθηκε επίσημα από τα καθήκοντά του στη Δούμα το 2016.

Ο Πονομάρεφ διαμένει πλέον στην Ουκρανία, όπου έχει λάβει και υπηκοότητα. Έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα ξεκινήσει τρομοκρατική εκστρατεία με στόχο Ρώσους αξιωματούχους και οποιονδήποτε θεωρείται ότι υποστηρίζει τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Έτοιμο» να εισβάλει στη Ράφα το Ισραήλ

Βίντεο με Ισραηλινό όμηρο που κατηγορεί Νετανιάχου και στρατό έδωσε η Χαμάς

Δεμένα τα πλοία την Μ. Τετάρτη – Απεργεί η ΠΝΟ

Πάει τέλειωσε ο Γιαννάκης το καλό παιδί, λέει ο Καλλιάνος για τη νοσηλεία του πατέρα του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα