ΑΘΗΝΑ
06:01
|
06.05.2024
Εργαζόμενοι και εργαζόμενες στη Γαλλία διαδήλωσαν μαζικά σήμερα στο πλαίσιο της 11ης απεργίας των συνδικάτων απέναντι στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εργαζόμενοι και εργαζόμενες στη Γαλλία διαδήλωσαν μαζικά σήμερα στο πλαίσιο της 11ης απεργίας των συνδικάτων απέναντι στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης που η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να περάσει χωρίς κοινοβουλευτική διαδικασία πριν από τρεις εβδομάδες.

Στην πρωτεύουσα, το συνδικάτο CGT έκανε λόγο το απόγευμα για 400.000 διαδηλωτές, έναντι 450.000 την περασμένη Πέμπτη. Οι αρχές, που είχαν κάνει λόγο για 93.000, δεν έχουν γνωστοποιήσει ακόμη την εκτίμησή τους για τη σημερινή ημέρα.

Αν και πολλά μέσα υπογραμμίζουν πως η συμμετοχή στις σημερινές κινητοποιήσεις ήταν μειωμένη σε σύγκριση με αυτή τη περισσότερης εβδομάδας, μαζικές διαδηλώσεις σημειώθηκαν σε όλες τις μεριές της χώρας.

Το προσκείμενο στην Ανυπόταχτη Γαλλία μέσο L’ Insoumission κάνει λόγο για παράδειγμα για 7.000 διαδηλωτές στην Λαβάλ των 50.000 κατοίκων.

Παράλληλα, πολύ έντονη υπήρξε σήμερα η αστυνομική βία, στην οποία προσφεύγει ολοένα και περισσότερο η κυβέρνηση καθώς ούτε η ίδια υποχωρεί, μα ούτε και οι διαδηλωτές και τα συνδικάτα.

Ο «υπερβάλλοντας ζήλος» των αστυνομικών τους έκανε, για παράδειγμα, σήμερα να ρίξουν δακρυγόνα σε μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου στη Λιόν.

«Υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση» αυτής της μεταρρύθμισης, υπογράμμισε ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT, Λοράν Μπερζέ.

Καταλήψεις λυκείων και πανεπιστημιακών κτιρίων σημειώθηκαν το πρωί στη Λιόν (ανατολικά), τη Ρεν (δυτικά), τη Λιλ (βόρεια) και το Παρίσι, μεταξύ των οποίων και στη Σορβόνη.

Αρκετές εκατοντάδες σιδηροδρομικοί, με επικεφαλής τον εκπρόσωπο της SUD Rail Φαμπιέν Βιλεντιού, εισέβαλαν λίγο πριν από το μεσημέρι στα γραφεία της BlackRock, της μεγαλύτερης εταιρείας εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, στο 2ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας.

«Αντί να παίρνει δυό χρόνια ζωής από κάθε εργαζόμενο να έρθει να τα πάρει από εδώ», φώναξαν οι εργαζόμενοι, πριν βγουν από τα γραφεία για να συνεχίσουν να διαδηλώνουν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα