ΑΘΗΝΑ
21:11
|
02.05.2024
Μία μέρα μετά, στις 14/4, θα βγει η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου για το εάν είναι συνταγματικές οι διαδικασίες της κυβέρνησης για το συνταξιοδοτικό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για την ερχόμενη Πέμπτη, 13 Απριλίου, ανανέωσαν το ραντεβού τους οι Γάλλοι εργαζόμενοι μετά και από την ολοκλήρωση του σημερινού 11ου γύρου απεργιακών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν πριν περίπου δύο μήνες.

Η ημερομηνία επιλογής της νέας μαζικής απεργίας κατά του συνταξιοδοτικού προγράμματος της κυβέρνησης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δεν είναι τυχαία.

Μία μέρα μετά, στις 14 Απριλίου, αναμένεται η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου  σχετικά με το αν και κατά πόσο είναι συμβατές προς το Σύνταγμα της χώρας οι διαδικασίες της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος και για το αν είναι εφικτή η διενέργεια δημοψηφίσματος επί του ζητήματος που έχει βγάλει μαζικά στους δρόμους εκατομμύρια Γάλλους εργαζόμενους.

Μαζικές διαδηλώσεις – αν και μικρότερης, κατά κοινή ομολογία, κλίμακας σε σχέση με την προηγουμένη εβδομάδα – οργανώθηκαν σήμερα σε όλες μεγάλες γαλλικές πόλεις δίχως να λείψουν ούτε σήμερα τα σποραδικά επεισόδια και οι συγκρούσεις διαδηλωτών ή και προβοκατόρων με αστυνομικές δυνάμεις.

Στο Παρίσι το αριστερό συνδικάτο CGT ανακοίνωσε ότι έλαβαν μέρος στη διαδήλωση τουλάχιστον 400.000 άτομα, ενώ η αστυνομία μείωσε τον αριθμό αυτό σε 57.000 άτομα. Την προηγούμενη εβδομάδα το συνδικάτο είχε κάνει λόγο για 450.000 διαδηλωτές και η αστυνομία για 93.000 διαδηλωτές.

Πάντως και σήμερα τα συνδικάτα κατηγόρησαν για «ακαμψία» τον πρόεδρο Μακρόν (που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα ως το Σάββατο) εκτιμώντας πως πλέον έχει ξεκινήσει για τα καλά μία «δημοκρατική κρίση».

Δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου εμφάνιζαν τον Γάλλο πρόεδρο να απαντά ενοχλημένος ότι «όταν ένας εκλεγμένος πρόεδρος υλοποιεί δια της δημοκρατικής οδού ένα σχέδιο, αυτό δεν λέγεται κρίση της Δημοκρατίας» και ότι «αν οι άνθρωποι ήθελαν να παίρνουν σύνταξη στα 60 δεν θα έπρεπε να εκλέξουν εμένα για πρόεδρο της Δημοκρατίας». Σύμφωνα τέλος με τα δημοσιεύματα, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως η χώρα δεν έχει παραλύσει και ότι το ποσοστό της συμμετοχής των εργαζομένων στις απεργίες είναι ιστορικά χαμηλό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή τον φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα