ΑΘΗΝΑ
00:42
|
03.05.2024
«Κάθε αστυνομικός μπορεί να κάνει χρήση του υπηρεσιακού όπλου του, στην περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή του».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ευθύνες στους 3 αστυνομικούς που επέβαιναν στο περιπολικό και δεν πειθάρχησαν στην εντολή του αρχηγείου της ΕΛΑΣ να μην πλησιάσουν στην ΑΣΟΕΕ, επέρριψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Όπως εξήγησε ο υπουργός μιλώντας στον Σκάι, η αστυνομία είχε ετοιμάσει επιχείρηση με την επέμβαση διμοιριών και της πυροσβεστικής, ώστε να αντιμετωπιστεί η φωτιά στους κάδους, καθώς και να αποκατασταθεί η τάξη.

«Το περιπολικό δεν πειθάρχησε στην εντολή και εδώ υπάρχει πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά ο Θεοδωρικάκος, προσθέτοντας ότι τα περιπολικά σε ανάλογα περιστατικά είναι πιο ευάλωτα και για το λόγο αυτό δόθηκε η εντολή να μην πλησιάσουν. Όπως είπε, η ΕΛΑΣ έχει διατάξει πειθαρχική έρευνα, για την απείθεια του αστυνομικού που είχε ως αποτέλεσμα το περιπολικό να γίνει στόχος αναρχικών και ο αστυνομικός να χρησιμοποιήσει για εκφοβισμό το όπλο του.

Υποστήριξε επίσης, ότι από τη στιγμή που αστυνομικός ένιωσε ότι απειλείται και πυροβόλησε στον αέρα, ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία. Ο εισαγγελέας, στη συνέχεια, άφησε ελεύθερο τον αστυνομικό αφού έδωσε εξηγήσεις.

Για όσα ακούγονται περί φοβικής αστυνομίας, ο υπουργός τόνισε ότι η εντολή του Κέντρου Επιχειρήσεων να μην πλησιάσει κανένα περιπολικό είχε δοθεί γιατί θα ακολουθούσε επιχείρηση των ΜΑΤ, η οποία, όμως, καθυστέρησε επειδή και οι τρεις αστυνομικοί δεν υπάκουσαν και γι’ αυτό άλλωστε ακολουθείται πειθαρχική διαδικασία σε βάρος τους.

Νωρίτερα, κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν ότι «καμία υποχωρητικότητα δεν υπάρχει από την πλευρά της αστυνομίας απέναντι στους αναρχικούς, αλλά η δράση της αστυνομίας αναπτύσσεται με συγκεκριμένους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς και όχι όπως θέλει ο καθένας».

Επίσης, τόνισαν ότι η δικογραφία εναντίον του αστυνομικού που πυροβόλησε σχηματίζεται αυτεπάγγελτα και αποστέλλεται στον εισαγγελέα όπως προβλέπει ο νόμος. «Κάθε αστυνομικός μπορεί να κάνει χρήση του υπηρεσιακού όπλου του, κατά τον κανονισμό, στην περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή του», επεσήμαναν χαρακτηριστικά και πρόσθεσαν «Αν ο αστυνομικός που έκανε χρήση όπλου απαλλαγεί στην ποινική διαδικασία, απαλλάσσεται και στην πειθαρχική, σύμφωνα με τον κανονισμό».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα