ΑΘΗΝΑ
19:20
|
02.05.2024
Παραισθησιογόνες ουσίες βρέθηκαν σε σπήλαιο στη Μενόρκα της Ισπανίας και σύμφωνα με τους επιστήμονες χρησιμοποιούνταν ως μέρος διαφόρων τελετουργιών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι άνθρωποι έπαιρναν μεγάλη ποσότητα παραισθησιογόνων ναρκωτικών στην Ισπανία πριν από περίπου 3.000 χρόνια. Οι επιστήμονες λένε, ότι τρίχες που βρέθηκαν σε μια τοποθεσία ταφής στη Μενόρκα, φανερώνουν ότι οι αρχαίοι ανθρώπινοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν φάρμακα που προέρχονταν από φυτά και θάμνους.

Πιστεύεται λοιπόν, ότι είναι η παλαιότερη άμεση απόδειξη ότι στην Ευρώπη οι άνθρωποι κατανάλωναν παραισθησιογόνα ναρκωτικά. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Scientific Reports, έδειξαν σημάδια ανθρώπινης δραστηριότητας στο σπήλαιο Ε Κάριτζ (Es Càrritx), στη νοτιοδυτική πλευρά της Μενόρκα. Στο συγκεκριμένο σπήλαιο έχουν βρεθεί περισσότεροι από 200 ανθρώπινοι τάφοι και πιστεύεται, ενώ χρησίμευε ως τόπος τελετουργίας και κηδειών για περίπου 600 χρόνια, μέχρι δηλαδή το 800 π.Χ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ουσίες, οι οποίες είχαν τη δυνατότητα να είναι αρκετά ισχυρές, μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν ως μέρος των τελετουργιών, που πραγματοποιούνταν στο σπήλαιο. Η επιστημονική ανάλυση των κλειδαριών που βρέθηκαν μέσα σε αυτό το σπήλαιο, που ήταν βαμμένες σε κόκκινο χρώμα κατά τη διάρκεια των αρχαίων αυτών τελετουργιών, θα μπορούσε να προέρχονται από περισσότερα από ένα άτομα. Μέσα σε αυτά λοιπόν, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τρεις ψυχοδραστικές ουσίες. Μαζί με την ατροπίνη και τη σκοπολαμίνη, που προκαλούν παραισθήσεις, οι επιστήμονες βρήκαν και εφεδρίνη, η οποία ενισχύει την ενέργεια και την εγρήγορση.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης, ότι στο σπήλαιο βρέθηκαν δοχεία με σπειροειδή μοτίβα σκαλισμένα σε καπάκια (πώματα). Ορισμένοι μελετητές, ανέφερε η έκθεση, έχουν συνδέσει αυτά τα σκαλίσματα με τις «αλλαγμένες καταστάσεις συνείδησης» ενός ατόμου, ενώ βρισκόταν υπό την επίδραση παραισθησιογόνων ουσιών.

Προηγούμενες ενδείξεις για την προϊστορική χρήση ναρκωτικών στην Ευρώπη βασίζονταν σε έμμεσα στοιχεία, όπως την εμφάνιση ναρκωτικών φυτών σε απεικονίσεις πάνω σε κεραμικά και άλλα είδη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή το φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Βούλα: Μια νεκρή και ένας τραυματίας από παράσυρση με μηχανή

Ένα νέο προηγούμενο: Για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μ. Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα