ΑΘΗΝΑ
12:10
|
30.04.2024
Σύμφωνα με πηγές, οι συνομιλίες, στις οποίες θα συμμετέχει και το Ομάν, θα γίνουν στη Σαναά με στόχο «να κλείσει ο φάκελος της Υεμένης».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας και του Ομάν αναμένεται να συναντηθεί με την ηγεσία των Χούθι στη Σαναά την επόμενη εβδομάδα, για να υπογράψει μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός που θα τερματίσει τον οκταετή πόλεμο στην Υεμένη, ανέφεραν πολλά μέσα επικαλούμενα αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Πηγές είπαν στο Reuters ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να ανακοινωθεί έως τις 20 Απριλίου, την παραμονή της μουσουλμανικής αργίας του Ιντ αλ-φιτρ που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού.

Πηγές από την Υεμένη ανέφεραν στο Al Mayadeen ότι το Ριάντ ενημέρωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης χθες τον επικεφαλής, Ρασάντ αλ Αλιμί, και τα μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου Ηγεσίας για τις επικείμενες συναντήσεις του με την κυβέρνηση της Σαναά.

Οι πηγές τόνισαν ότι ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, Καλίντ Μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ, ενημέρωσε τον επικεφαλής και τα μέλη του ηγετικού συμβουλίου για τη λύση που εξετάζει για τη λήξη του πολέμου.

Οι πηγές τόνισαν ότι το σαουδαραβικό σχέδιο προβλέπει την παράταση της εκεχειρίας στην Υεμένη για έναν ακόμη χρόνο, σε συμφωνία με τη Σαναά, προσθέτοντας ότι «το όραμα προβλέπει την παράταση της εκεχειρίας με αντάλλαγμα την παράδοση των μισθών [των εργαζομένων], την ενοποίηση του νομίσματος και το πλήρες άνοιγμα του λιμανιού της Αλ Χουνταϊντά».

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι μια παράταση της εκεχειρίας υπό αυτούς τους νέους όρους θα ακολουθηθεί από μια επίσημη ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας για το τέλος του πολέμου και την παύση της παρέμβασής της στην Υεμένη.

Ομοίως, οι πηγές ανέφεραν ότι μετά από επίσημη δήλωση για το τέλος του πολέμου, ένας γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο κέντρων εξουσίας στην Υεμένη θα ξεκινήσει υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ και υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβία, προκειμένου να προσδιοριστούν οι όροι μιας μεταβατικής φάσης για μια περίοδο δύο χρόνων.

Οι πηγές τόνισαν ότι το σαουδαραβικό σχέδιο βασίζεται στο να συζητηθεί η μελλοντική μορφή του κράτους και της κυβέρνησης. Πρόσθεσαν ότι το σαουδαραβικό σχέδιο στη βάση της κατανόησης του Ριάντ με τη Σαναά εξακολουθεί να συζητείται αλλά έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί.

Οι πηγές ανέφεραν ότι το Ριάντ ενημέρωσε το Προεδρικό Ηγετικό Συμβούλιο για την απόφασή του να τερματίσει τον πόλεμο και να ολοκληρώσει οριστικά τον φάκελο της Υεμένης.

Νωρίτερα, ένα μέλος του πολιτικού γραφείου των Χούθι της Υεμένης, ο Άμπντ αλ-Γουαχάμπ αλ-Μαχμπάσι, δήλωσε ότι η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας είναι θετική και ότι θα έχει αντίκτυπο στην Υεμένη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: 12χρονος απείλησε με μαχαίρι συμμαθητή του 

Χανιά: Εργατικό ατύχημα στην αποκομιδή απορριμμάτων

Λονδίνο: Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης με σπαθί

ΕΦΕΤ: Ανάκληση συσκευασμένης σταφίδας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα