ΑΘΗΝΑ
07:26
|
02.05.2024
Οι επιδρομές του Ισραήλ έγιναν ανοικτά της Τύρου στον νότιο Λίβανο σε υπαίθριες περιοχές δίχως να προκληθούν ζημιές. Προηγήθηκαν επιδρομές και στη Λωρίδα Γάζας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπαίθριες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και της Τύρου του νοτίου Λιβάνου βομβάρδισαν τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες Ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα προχωρώντας σε «αντίποινα» για τη βροχή ρουκετών που έπεσε νωρίς χτες το απόγευμα σε μεθοριακές περιοχές του βόρειου Ισραήλ. Η επιλογή βομβαρδισμού των συγκεκριμένων τοποθεσιών του Λιβάνου σχολιάστηκε από το αραβικό δίκτυο αλ Τζαζίρα σαν ένδειξη πως ο ισραηλινός στρατός προσπαθεί να αποφύγει μία άμεση σύγκρουση με τον Λίβανο και δη με τη Χεζμπολάχ.

Στις 4.07 το πρωί σήμερα ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως «χτύπησε τον Λίβανο» με μία λιτή ανακοίνωση διευκρινίζοντας πως στοχοποίησε θέσεις της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, την οποία προηγουμένως είχε θεωρήσει υπεύθυνη για την χτεσινή ρίψη ρουκετών στο Ισραήλ. Λίγες ώρες νωρίτερα είχαν προηγηθεί οι νέες επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας και οι οδηγίες των ισραηλινών αρχών προς τους κατοίκους μεθοριακών περιοχών να παραμείνουν στα καταφύγια μέχρι νεοτέρας.

Η Χαμάς σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις ισραηλινές επιδρομές τις καταδίκασε αναφέροντας: «Καταδικάζουμε με τον πλέον έντονο τρόπο τη σιωνιστική επίθεση κατά του Λιβάνου κοντά στην Τύρο σήμερα τα ξημερώματα».

Στις 5.24 τα ξημερώματα οι σειρήνες συναγερμού ήχησαν εκ νέου στο Σντερότ του Ισραήλ και λίγο μετά τις 6.30 το πρωί το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar  μετέδωσε πως σημειώθηκε νέο μπαράζ τουλάχιστον 40 ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας σε περιοχές του Ισραήλ καθώς νωρίτερα οι ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν για μία ακόμη φορά στο εσωτερικό του τεμένους αλ Άκσα με δεκάδες άτομα να φωνάζουν συνθήματα αντίστασης και κατά της κατοχής.

Νωρίτερα (2.57 π.μ. σήμερα) η οργάνωση «Ταξιαρχία Μαρτύρων του μάρτυρα Αμπού Αλί Μουστάφα» ανέλαβε ευθύνη για τις ρουκέτες στους εποικισμούς Ναχάλ Οζ και Μεφλασίμ του Ισραήλ.

Η νέα κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ και του παλαιστινιακού θύλακα στη Λωρίδα της Γάζας ξεκίνησε μετά την ωμή επίθεση της ισραηλινής αστυνομίας στο τέμενος αλ Άκσα τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες της Τετάρτης, 5 Απριλίου με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 12 νεαρών και τις συλλήψεις 350 άλλων με το πρόσχημα πως ετοίμαζαν επίθεση κατά των κατοχικών δυνάμεων. Αυτό προκάλεσε χτες νωρίς το απόγευμα βροχή ρουκετών από τον νότιο Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ, την ευθύνη της οποίας δεν ανέλαβε η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση της Χεζμπολάχ, ώρες αφότου είχε εκφράσει με νεότερη ανακοίνωσή της την πλήρη υποστήριξη στις δυνάμεις αντίστασης των Παλαιστινίων.

Στη συνέχεια και έπειτα από πολύωρη σύσκεψη χτες στο ισραηλινό συμβούλιο ασφάλειας ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, επέρριψε την ευθύνη στη Χαμάς υποστηρίζοντας πως έχει παρουσία και σε περιοχές του νοτίου Λιβάνου, απειλώντας με αντίποινα.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, οι ΗΠΑ απέτρεψαν χτες την έκδοση καταδικαστικής ανακοίνωσης σε βάρος του Ισραήλ από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε την Πέμπτη εκτάκτως μετά την προσχηματική εισβολή της ισραηλινής αστυνομίας στο τέμενος αλ Άκσα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κωνσταντινούπολη: Εκατοντάδες συλλήψεις και χημικά στην πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά

Κυβερνητική εμπλοκή στην… εμφιλοχώρηση Ινδών μεγιστάνων στην Ακρόπολη

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα