ΑΘΗΝΑ
07:12
|
28.04.2024
Η συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών, αλλά και η κατάσταση στη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο τραπέζι των συνομιλιών με τον Τσαβούσογλου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην Τουρκία έφτασε χθες, Πέμπτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από πρόσκληση του Μεβλούτ, Τσαβούσογλουγια συνομιλίες που περιλαμβάνουν το μέλλον της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια μέσω ενός ασφαλούς διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα.

Η συμφωνία για τα σιτηρά απασχόλησε τους δύο υπουργούς καις τις επαφές που είχαν στο περιθώριο της συνάντησης της Ομάδας G20 στο Νέο Δελχί στις αρχές Μαρτίου. Η ρωσική πλευρά τόνισε τότε ότι η επέκταση της συμφωνίας «είναι δυνατή μόνο εάν ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των Ρώσων παραγωγών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων». Ο Ρώσος υπουργός σημείωσε αργότερα ότι μόνο το πρώτο μέρος της συμφωνίας, δηλαδή η ασφαλής εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια μέσω της Μαύρης Θάλασσας, εφαρμόζεται ενώ το δεύτερο μέρος της συμφωνίας – η άρση των εμποδίων για τις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπάσματα – δεν εφαρμόζεται καθόλου.

Λόγω αυτής της ανισορροπίας, σύμφωνα με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν, η ρωσική πλευρά αποφάσισε να παρατείνει τη συμφωνία για τα σιτηρά μόνο για 60 ημέρες, αντί για 120, όπως αναμενόταν, μετά τις 18 Μαρτίου. Αυτή η περίοδος θα είναι αρκετή για να αξιολογήσει αντικειμενικά την εφαρμογή των υποσχέσεων των Ηνωμένων Εθνών να ξεμπλοκάρουν τις εξαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων, υποστήριξε.

Σήμερα ο Ρώσος διπλωμάτης θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο Προεδρικό συγκρότημα στην Άγκυρα, όπου θα συζητηθούν επίσης ενεργειακά θέματα, η σύγκρουση στην Ουκρανία, οι προσπάθειες εξομάλυνσης της κατάστασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και οι ο διάλογος μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν όλο το φάσμα των διεθνών και διμερών θεμάτων, καθώς και τις πρωτοβουλίες της Τουρκίας. Μαζί με αυτό, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Λαβρόφ και ο Τσαβούσογλου είναι πιθανό να ανταλλάξουν απόψεις για τα προβλήματα ασφάλειας των Ρώσων υπηκόων και επισκεπτών στην Τουρκία, ενόψει και της τουριστικής περιόδου που ξεκινά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα