ΑΘΗΝΑ
17:20
|
05.05.2024
Ο Νετανιάχου προσπάθησε να εμφανιστεί νικητής μετά τις επιδρομές σε Γάζα και Λίβανο, ρίχνοντας την ευθύνη στην πρώην κυβέρνηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την διατήρηση του υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ στο πόστο του ανήγγειλε απόψε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο πλαίσιο έκτακτης συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο φόντο της νέας επικίνδυνης κλιμάκωσης της βίας τόσο στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όσο και στα σύνορα με τον Λίβανο.

Επέρριψε την ευθύνη για την πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Λιβάνου-Ισραήλ στην προηγούμενη κυβέρνηση των πρωθυπουργών Ναφτάλι Μπένετ και Γιαίρ Λαπίντ, κατηγορώντας τους πως το φιτίλι στην περιοχή άναψε και λόγω της συμφωνίας για τη διευθέτηση διαφιλονικούμενων θαλάσσιων περιοχών που υπέγραψαν τον περασμένο Οκτώβριο η κάθε χώρα με τις ΗΠΑ. Κατηγόρησε δε την πρώην κυβέρνηση και νυν αντιπολίτευση πως χάρισαν στον Λίβανο «μία θαλάσσια ζώνη».

Από την άλλη, απέρριψε τα υβριστικά συνθήματα φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών κατά του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν για την δημόσια διαφωνία του στο νομοσχέδιο δικαστικών μεταρρυθμίσεων στο Ισραήλ που αναγκάστηκε να αποσύρει πριν λίγες βδομάδες, επιβεβαιώνοντας πως οι ΗΠΑ είναι «απαραίτητος σύμμαχος».

Ισχυρίστηκε πως πασχίζει να… «διορθώσει» το περιεχόμενο της συμφωνίας, επιλέγοντας να προκαλέσει πλήγματα κατά της Χαμάς στο νότιο Λίβανο. Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό υποστήριξε πως το Ισραήλ έπληξε σημαντικούς στόχους του Ιράν και του συριακού στρατού στη Συρία, όπως και περίπου 50 τόνους όπλων και πυρομαχικών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Επιχείρησε στη συνέχεια ένα «ενωτικό» εθνικό κάλεσμα διαβεβαιώνοντας πως εγγυάται τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων.

Σε μία προσπάθεια να εκτονώσει τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσε η προσπάθεια του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ να θέσει υπό την «προστασία» του την υπό συγκρότηση Εθνοφρουρά, ο Νετανιάχου ξεκαθάρισε πως αυτή θα υπάγεται στο οργανόγραμμα των δυνάμεων ασφαλείας διότι δεν επιδιώκει να καταστεί «κομματική» πολιτοφυλακή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Ανάληψη ευθύνης από την Χεζμπολάχ για πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα