ΑΘΗΝΑ
02:25
|
24.04.2024
Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, τόνισε και το ρόλο του Καΐρου στην ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ως «καταλύτης» για την αντιμετώπιση των ζητημάτων ενεργειακής ασφάλειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει η ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου τόνισε μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, που μετέβη το μεσημέρι στην Αθήνα συναντώντας τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Σούκρι εκτίμησε ότι η διμερής στρατηγική σχέση Ελλάδας-Αιγύπτου στηρίζεται «σε πολύ γερά θεμέλια» και μπορεί να οδηγήσει σε νέους τομείς συνεργασίας.

Επανέλαβε ότι η χώρα του διαθέτει τους πόρους και τις υποδομές για την παραγωγή «πράσινης ενέργειας» μέσω ΑΠΕ, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια και το «πράσινο» υδρογόνο που είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στην ΕΕ, τονίζοντας:

«Η Αίγυπτος διαθέτει τους πόρους, έχει την ικανότητα να παράγει πράσινη ενέργεια μέσω της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου που μπορεί να ωφελήσει την διατήρηση της ισορροπίας του πλανήτη και ταυτόχρονα να παρέχει ενέργεια στους εταίρους μας στην Ευρώπη».

Ο Σούκρι για τα ελληνοτουρκικά

Κληθείς να σχολιάσει τους «ήπιους» τόνους της Τουρκίας αλλά και την προχτεσινή δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για «λύση – πακέτο» στο Αιγαίο, ο Αιγύπτιος αξιωματούχος προτίμησε να εκφράσει την «ελπίδα» πως θα πάρουν στροφή προς θετική κατεύθυνση, «προς τον συμβιβασμό και την αναγνώριση των συμφερόντων».

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη οι ελληνο-τουρκικές διαφορές να επιλυθούν μέσω πολιτικής διαδικασίας ώστε να καταλήξουν σε συμπεράσματα που θα  μπορούν να υποστηρίξουν και να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα και των δυο πλευρών με ισότιμο και δίκαιο τρόπο. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Η ψευδαίσθηση των ΗΠΑ και το πλάνο του Ισραήλ για ρατσιστικό εβραϊκό κράτος

Γιγάντια αεροπορική άσκηση ΗΠΑ-Νότιας Κορέας

Κλείνουν το ιστορικό Μουσείο Λένιν στη Φινλανδία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα