ΑΘΗΝΑ
02:49
|
19.04.2024
Οι  στρατιωτικοί ελιγμοί του Πεκίνου αποτελούν κίνδυνο για τη σταθερότητα λέει η Ταϊπέι, καθώς οκτώ πλοία παραμένουν γύρω από το νησί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ Γουέν καταδίκασε την Κίνα για τις τριήμερες στρατιωτικές ασκήσεις της γύρω από το αυτοδιοικούμενο νησί, χαρακτηρίζοντάς τες ανεύθυνες πρακτικές οι οποίες αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα.

Το Πεκίνο ολοκλήρωσε τις τριήμερες ασκήσεις του,που προσομοίωσαν χτυπήματα σε έδαφος 23 εκατομμυρίων ανθρώπων, στις 10 Απριλίου, αν και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν αναφέρει ότι οκτώ κινεζικά σκάφη συνέχισαν να επιχειρούν «στα ύδατα που περιβάλλουν την Ταϊβάν» το πρωί της Τρίτης.

Οι ασκήσεις ξεκίνησαν αφού η Τσάι επέστρεψε στην πατρίδα της από μια επίσκεψη στην Κεντρική Αμερική, κατά τη διάρκεια της οποίας σταμάτησε δύο φορές στις Ηνωμένες Πολιτείες και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Κέβιν ΜακΚάρθι, γεγονός που εξόργισε το Πεκίνο.

Η άσκηση «δοκίμασε εκτενώς την ολοκληρωμένη κοινή μαχητική ικανότητα πολλών στρατιωτικών κλάδων υπό πραγματικές συνθήκες μάχης», ανέφερε σε δήλωση η Ανατολική Διοίκηση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας.

Οι ασκήσεις δεν φάνηκαν να είναι στην ίδια κλίμακα έντασης με τη στρατιωτική δραστηριότητα που ακολούθησε την επίσκεψη της τότε προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν τον Αύγουστο του περασμένου έτους, αλλά προκάλεσαν επίσης μια επίπληξη από την Ιαπωνία, τα νοτιότερα νησιά της οποίας βρίσκονται κοντά στην Ταϊβάν και φιλοξενεί μια σημαντική αεροπορική βάση των ΗΠΑ στην Οκινάουα.

Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Γιασουκάζου Χαμάντα, περιέγραψε τις κινεζικές ασκήσεις ως «εκφοβιστική εκπαίδευση» για την κατάληψη του θαλάσσιου και εναέριου ελέγχου γύρω από το νησί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σε μια παράλληλη κίνηση, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα, την αποστολή του αντιτορπιλικού USS Milius, κοντά στα νησιά Σπάρτλι στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας για να προστατέψει την «ελεύθερη ναυσιπλοΐα» στη στρατηγική πλωτή οδό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Η νέα περιφερειακή υπερδύναμη και η παλιά διεθνής τοιαύτη

Ρωσικά σχέδια για Νέα Τάξη Πραγμάτων βλέπει η Washington Post

Το ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κόσσοβο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα