ΑΘΗΝΑ
23:44
|
03.05.2024
«Μετωπική» Βορίδη-Τσίπρα για την τροπολογία που μεταξύ άλλων, βάζει «μπλόκο» στο κόμμα του Κασιδιάρη με απών τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση στην Ολομέλεια για την τροπολογία  – «μπλόκο» στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη στις επερχόμενες εκλογές, καθώς εισάγεται σήμερα για συζήτηση και ψήφισή του, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις». Υπέρ του σχεδίου νόμου επί της Αρχής στην αρμόδια Επιτροπή τάχθηκε η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετείχε της ψηφοφορίας, το ΚΚΕ το καταψήφισε, ενώ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν σήμερα στην Ολομέλεια.

Στο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση η τροπολογία που συμπληρώνει τις διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου των προϋποθέσεων συμμετοχής των συνδυασμών στις εθνικές εκλογές. Η τροπολογία προβλέπει πως αυτός ο έλεγχος δεν θα γίνεται από μία πενταμελή Επιτροπή του Τμήματος αλλά από το σύνολο των ανώτατων δικαστικών που μετέχουν σε αυτό, προκειμένου -όπως αναγράφεται στην αιτιολογική έκθεση- να διασφαλίζονται «τα αυξημένα εχέγγυα αμεροληψίας και απροσωπόληπτης κρίσης».

Υπέρ της τροπολογίας, κατά τη συζήτησή της στην αρμόδια Επιτροπή, τάχθηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ– ΚΙΝΑΛ, το οποίο, όμως, προτείνει ο έλεγχος να μη γίνεται από το Α1 Τμήμα αλλά από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε της ψηφοφορίας και επέμεινε στην πρόταση-διάταξη που είχε προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την αρχική θέσπιση των σχετικών διατάξεων. Το ΚΚΕ διαφωνεί με τέτοιου είδους ρυθμίσεις που μπορεί να ανοίξουν στο μέλλον παράθυρο και για άλλους αποκλεισμούς κομμάτων και συνδυασμών. Την αρνητική στάση τους εξέφρασαν η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25. Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης υπήρξαν και οι διατάξεις που αφορούν τις πέντε συνταγματικά Ανεξάρτητες Αρχές, με τις οποίες θεσπίζεται ότι δεν μπορούν να διώκονται τα μέλη και το προσωπικό τους από τρίτους, «εκτός αν παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους». Τις σχετικές διατάξεις, σήμερα, αναμένεται να υποστηρίξει στην Ολομέλεια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος, ο οποίος έχει τη σχετική αρμοδιότητα για τις Ανεξάρτητες Αρχές.

Υπουργικές Τροπολογίες

Στο σχέδιο νόμου, επίσης, έχουν κατατεθεί πέντε υπουργικές τροπολογίες. Εκτός από την τροπολογία που αφορά τον «Έλεγχο των προϋποθέσεων για την κατάρτιση συνδυασμών από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 32 π.δ. 26/2012», αργά χθες το βράδυ κατατέθηκε μία τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που είχε προαναγγείλει στην Επιτροπή της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός, Μάκης Βορίδης, μία τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η τροπολογία με θέματα αρμοδιότητας των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, μία τροπολογία με ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών και μία τροπολογία με ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Βουλευτικές Τροπολογίες

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο, έως την έναρξη της συνεδρίασης, έχουν κατατεθεί και συνολικά 19 βουλευτικές τροπολογίες. Μεταξύ αυτών και η τροπολογία που υπογράφουν ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, και το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο. Επίσης, πέντε τροπολογίες έχουν καταθέσει βουλευτές της ΝΔ. Τρεις έχουν κατατεθεί από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πέντε από βουλευτές του ΚΚΕ και πέντε από τους βουλευτές του ΜέΡΑ25. Το νομοσχέδιο αυτό είναι το τελευταίο που εισάγεται στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση πριν την διακοπή των εργασιών της Βουλής για τις εορτές του Πάσχα και εκτιμάται ότι θα είναι και το τελευταίο της ΙΗ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Τροπολογία για το μόρφωμα Κασιδιάρη

Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρεται και η πολιτική αντιπαράθεση για τη νέα ρύθμιση της κυβέρνησης που επιχειρεί να αποτρέψει τη συμμετοχή στις εκλογές του πολιτικού μορφώματος Κασιδιάρη. Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης προέβη στη νέα ρύθμιση, όταν αντελήφθη ότι το πενταμελές τμήμα του Αρείου Πάγου ενδέχεται να κρίνει θετικά τη συμμετοχή του μορφώματος Κασιδιάρη – Κανελλόπουλου. Ωστόσο κι αυτή τη φορά επέλεξε να κλείσει τα αυτιά του στις εύλογες φωνές κομμάτων και συνταγματολόγων, διορθώνοντας το λάθος του με νέο ατόπημα: επέβαλε υποχρεωτική συμμετοχή στην απόφαση της ολομέλειας του Α1 τμήματος, δηλαδή και τα 10 μέλη.

Η ενέργεια αυτή του υπουργού έφερε την οργισμένη αντίδραση από τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και πρόεδρο του Α1 τμήματος, Χρήστο Τζανερίκο, ο οποίος με επιστολή του κατήγγειλε ως ωμή και αντισυνταγματική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη την τροποποίηση της τροπολογίας. Χθες, ο κ. Τζανερίκος οδηγήθηκε σε αναγκαστική παραίτηση, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την ανοιχτή επιστολή του. Οι κινήσεις της κυβέρνησης προδίδουν πανικό, αλλά κυρίως επιβεβαιώνουν τις ενστάσεις όσων έλεγαν ότι είναι λάθος η ανάθεση στον Άρειο Πάγο της δυνατότητας να ελέγχει την πολιτική ουσία των κομμάτων και όχι απλώς την τυπική τήρηση των προβλεπόμενων απαιτήσεων.

Δείτε ζωντανά τις συζητήσεις για την τροπολογία από την Ολομέλεια της Βουλής:

Ομιλία Τσίπρα στη Βουλή

Από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πρόκειται για την τελευταία συνεδρίαση της Βουλής με την τρέχουσα πλειοψηφία και πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επέλεξε να απέχει από αυτή. Υπογράμμισε, παράλληλα, την άρνηση του πρωθυπουργού να εμφανιστεί σε debate απέναντί του.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια εκτενή κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αν και δεν μίλησε συγκεκριμένα για το τι προτίθεται να επιδιώξει ο ίδιος και μια κυβέρνηση του, εάν κερδίσει τις εκλογές.

Η απάντηση Βορίδη: Υπερψηφίστε αλλιώς μένετε βαριά εκτεθειμένοι

Αποτελεί μέτωπο στον φασισμό το να υιοθετείτε τα επιχειρήματα των φασιστών, ρώτησε την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. «Για να αποσείσετε το βάρος αυτής της αγόρευσης [..] δεν έχετε παρά ένα δρόμο: να συνταχθείτε μαζί μας στο στρατηγικό στόχο, και να υπερψηφίσετε τη διάταξη, αλλιώς μένετε βαριά εκτεθειμένοι» είπε ο κ. Βορίδης.

Αφού τόνισε ότι η συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τον δικαστικό του ΑΠ, «προκειμένου να συζητηθούν οργανωτικά και διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν στη συγκεκριμένη υπόθεση και στην εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, είναι απολύτως θεμιτή, κανονική, και επιβαλλόμενη», είπε ότι ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε την επιχειρηματολογία της υπεράσπισης όσων θίγονται. Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο κ. Τσίπρας σήμερα ανέφερε για πρώτη φορά τον ισχυρισμό ότι η υφιστάμενη διάταξη παραβιάζει το Σύνταγμα, και ότι η διάταξη έρχεται κατόπιν της συνάντησης επειδή διαπιστώνεται η αντισυνταγματικότητα. Είπε επίσης ότι ο κ. Τσίπρας το πήγε παραπέρα, ότι εδώ ενδέχεται να έχουμε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα εκτεθεί η χώρα. «Ούτε οι ίδιοι δεν το έχουν πάει τόσο μακριά». Γιατί έρχεστε και υιοθετείτε αυτή την έωλη επιχειρηματολογία σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή; Για να δικαιολογήστε ότι δεν θα ψηφίσετε τη διάταξη; ρώτησε ο υπουργός Εσωτερικών και συνέχισε: Υιοθετείτε την άποψη αυτή; Με αυτό τον τρόπο συμπράττετε στην άποψη να μπει φραγμός σε αυτό το νομικό παράδοξο, για να μην πω απαράδεκτο, ώστε οι εγκληματίες να εμφανίζονται ως αρχηγοί πολιτικών κομμάτων;

Βοηθάτε με αυτό τον τρόπο, αφού συμμεριζόμαστε κοινό στρατηγικό στόχο ή σας έχουν τυφλώσει οι προεκλογικές στοχεύσεις ή η αναφορά σε συγκεκριμένο ακροατήριο; Στο αντισύστημα, στην θολούρα, στην οργή, τους οργισμένους, τους αγανακτισμένους;

Το δίλημμα είναι σαφές και η αγόρευση του κ. Τσίπρα δυσκολεύει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ: «Μετά από αυτή την αγόρευση, για να αποσείσετε το βάρος αυτής της αγόρευσης και επιχειρηματολογίας δεν έχετε παρά ένα δρόμο: να συνταχθείτε μαζί μας στο στρατηγικό στόχο και να υπερψηφίσετε τη διάταξη αλλιώς μένετε βαριά εκτεθειμένοι» κατέληξε ο κ. Βορίδης.

Βαρουφάκης: Δεν θα γίνουμε συνεργοί στην ηρωοποίηση του Κασιδιάρη 

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, από το βήμα της Βουλής, τόνισε «είμαστε ταμένοι να εξαφανίσουμε το κόμμα Κασιδιάρη. Στην κάλπη όμως. Με δημοκρατικές και κινηματικές διαδικασίες».

Λιάνα Κανέλλη για Κασιδιάρη

Η Λιάνα Κανέλλη μεταξύ άλλων σχολίασε για τον Κασιδιάρη «Είμαι από αυτούς που δεν τον αποκαλούν “κύριο” κι έχω κάθε δικαίωμα να μην τον αποκαλώ “κύριο”. Το Κασιδιάρης και πολύ του είναι. Έχω λόγο πολύ μεγάλο και ιστορικό λόγο ως ΚΚΕ να μην εναποθέτω τις ελπίδες μου στις απαγορεύσεις, αλλά μόνο στον λαό. Η κυβέρνηση αν ήθελε να αποκλείσει τους φασίστες, ειδικά την εγκληματική οργάνωση την οποία εκπροσωπεί ο Κασιδιάρης έπρεπε πρώτα απ’ όλα να τελειώσει τη δίκη κι αυτή και την προηγούμενη. Αν είχε τελειώσει η δίκη και είχε καταδικαστεί και σε δεύτερο βαθμό τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα