ΑΘΗΝΑ
06:02
|
04.05.2024
Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Μιανμάρ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι είναι «βαθιά ανήσυχο και λυπημένο» από τις αναφορές για τις αεροπορικές επιδρομές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αεροπορικές επιδρομές του στρατού της Μιανμάρ σε μια εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα ανταρτών έχουν σκοτώσει δεκάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων αμάχων, λένε οι αντάρτες.

Ο συνταγματάρχης Νάου Μπου είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP τη Δευτέρα ότι «δύο στρατιωτικά αεροσκάφη της Μιανμάρ επιτέθηκαν» στην τελετή που πραγματοποιήθηκε από τον Στρατό Ανεξαρτησίας του Κατσίν [Kachin Independence Army (KIA)] το βράδυ της Κυριακής.

«Περίπου 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων μέλη του KIA και πολίτες», είπε, προσθέτοντας ότι περίπου 70 τραυματίστηκαν.

Ένας εκπρόσωπος του KIA, μιλώντας τηλεφωνικά στο Associated Press, ανέφερε περισσότερους από 60 νεκρούς και περίπου 100 τραυματίες από την επίθεση την πρώτη ημέρα του τριήμερου εορτασμού της ίδρυσης της Οργάνωσης για την Ανεξαρτησία του Κατσίν, η οποία περιελάμβανε μια συναυλία.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μια βάση που χρησιμοποιείται επίσης για στρατιωτική εκπαίδευση από τον KIA, την ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης.

Ο εκπρόσωπος επικαλέστηκε μέλη της ομάδας του που ήταν εκεί να λένε ότι στρατιωτικά αεροσκάφη έριξαν τέσσερις βόμβες στη γιορτή. Μεταξύ 300 και 500 ατόμων ήταν παρόντες και ένας τραγουδιστής και ένας μουσικός ήταν μεταξύ των νεκρών, είπε ο εκπρόσωπος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή φοβόταν πως θα στοχοποιηθεί από τις αρχές, σύμφωνα με το AP.

Στους νεκρούς περιλαμβάνονται αξιωματικοί και στρατιώτες, μουσικοί, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εξόρυξης νεφρίτη και άλλοι πολίτες, είπε. Ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνονται επίσης τουλάχιστον 10 στρατιωτικοί και επιχειρηματίες που κάθονταν στις θέσεις VIP μπροστά στη σκηνή, αλλά και μάγειρες που εργάζονταν στα παρασκήνια, είπε.

Επιζώντες είπαν στο BBC ότι έχουν περισυλλέξει τουλάχιστον 80 πτώματα, αλλά αναμένουν ότι ο απολογισμός θα αυξηθεί περαιτέρω.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν ανεξάρτητα οι λεπτομέρειες του συμβάντος, αλλά τα μέσα ενημέρωσης που έχουν φιλική προς το Κατσίν στάση δημοσίευσαν βίντεο που δείχνουν τα αποτελέσματα της επίθεσης, με σπασμένες και ισοπεδωμένες ξύλινες κατασκευές.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τον στρατό, που κατέλαβε την εξουσία τον Φεβρουάριο του 2021, ή τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης στη στρατιωτική Κυβέρνηση της Μιανμάρ. Η χώρα αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες εξεγέρσεις εθνοτικών μειονοτήτων που αναζητούν αυτονομία.

Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Μιανμάρ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι είναι «βαθιά ανήσυχο και λυπημένο» από τις αναφορές για τις αεροπορικές επιδρομές.

«Αυτό που φαίνεται να είναι υπερβολική και δυσανάλογη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας εναντίον άοπλων αμάχων είναι απαράδεκτο και οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», ανέφερε.

Η Χάνα Γιανγκ, αναπληρώτρια περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας, εξέφρασε τον φόβο ότι οι αεροπορικές επιδρομές ήταν «μέρος ενός σχεδίου παράνομων αεροπορικών επιθέσεων από τον στρατό, που έχει σκοτώσει και τραυματίσει πολίτες σε περιοχές που ελέγχονται από ένοπλες ομάδες».

Η Γιανγκ πρόσθεσε: «Ο στρατός έχει δείξει ανηλεή περιφρόνηση για τις ζωές των πολιτών στην κλιμακούμενη εκστρατεία του εναντίον των αντιπάλων του. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο στρατός δεν γνώριζε σημαντική παρουσία πολιτών στον τόπο αυτής της επίθεσης. Ο στρατός πρέπει να παράσχει αμέσως πρόσβαση σε γιατρούς και ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους επλήγησαν από αυτές τις αεροπορικές επιδρομές και σε άλλους πολίτες που έχουν ανάγκη».

Σύμφωνα με την οργάνωση δικαιωμάτων «Assistance Association for Political Prisoners», η οποία τεκμηριώνει δολοφονίες και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μιανμάρ, τουλάχιστον 2.370 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 15.900 έχουν συλληφθεί από το πραξικόπημα.

Ο Στρατός για την Ανεξαρτησία του Κατσίν έχει πολεμήσει με τον στρατό για δεκαετίες. Σκληρές μάχες ξέσπασαν εκ νέου στον απόηχο της κατάληψης της εξουσίας από τον στρατό.

Η εξόριστη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ, που ιδρύθηκε από εκλεγμένους πολιτικούς που απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους με το πραξικόπημα, καταδίκασε την αναφερόμενη επίθεση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα