ΑΘΗΝΑ
14:09
|
28.04.2024
Καθώς αυξάνονται οι εντάσεις με την Κίνα, το Τόκιο απομακρύνεται όλο και περισσότερο από το μεταπολεμικό δόγμα της μη επίθεσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καθώς το Τόκιο απομακρύνεται όλο και περισσότερο από το δόγμα που είχε χαράξει με το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου και που απαγόρευε στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας την «άσκηση συλλογικής αυτοάμυνας», δηλαδή την δυνατότητα να μεταβαίνουν εκτός της Ιαπωνίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, σχέδια για την ανάπτυξη και την κατασκευή μιας σειράς προηγμένων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, καθώς ενισχύει την άμυνά της εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τη γειτονική Κίνα.

Αναλαμβάνοντας τις νέες αμυντικές πρωτοβουλίες, η Ιαπωνία κάμπτει την ερμηνεία του συντάγματός της, το οποίο θέτει περιορισμούς στις αμυντικές δυνάμεις να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για αυτό που υπονοεί το όνομά τους, δηλαδή την υπεράσπιση της χώρας.

Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι είχε υπογράψει συμβόλαια με τη Mitsubishi Heavy Industries (MHI) για την ανάπτυξη και τη μαζική παραγωγή των δύο τύπων πυραύλων, στο πλαίσιο ενός σχεδίου που επεκτείνεται έως το 2027.

Οι συμφωνίες, αξίας άνω των 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακολουθούν την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα, τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι σχεδιάζει την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών, ώστε η Ιαπωνία να έχει «δυνατότητες αντεπίθεσης» απευθείας σε έδαφος άλλης χώρας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και κάτω από συγκεκριμένες περιστάσεις.

Παράλληλα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους υπουργούς Άμυνας και Οικονομικών του να εξασφαλίσουν κεφάλαια για να αυξήσουν τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας στο 2% του τρέχοντος ΑΕΠ έως το 2027, ενώ τον περασμένο μήνα έγινε γνωστό ότι το Τόκιο σχεδιάζει να αγοράσει έως και 400 πυραύλους Κρουζ και Τόμαχοκ από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συσσώρευση νέων όπλων από την Ιαπωνία, έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με την Κίνα, η οποία διευρύνει τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της σε περιοχές κοντά στην Ιαπωνία, και στην Ταϊβάν που το Τόκιο θεωρεί κρίσιμη για την ασφάλειά του, ενώ διεκδικεί τα νησιά Σενκάκου, μια ακατοίκητη συστάδα που ελέγχεται από την Ιαπωνία στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, ως κυρίαρχο έδαφός της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα