ΑΘΗΝΑ
11:49
|
13.04.2024
«Συμφωνούμε (...) πως η Κίνα εγείρει τη μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση» για τις δύο χώρες, τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας διακήρυξαν, χθες Τετάρτη, τη «στρατηγική ευθυγράμμισή» τους όσον αφορά την άμυνα, που κατέστησαν σαφές ότι θα επεκταθεί και στο διάστημα, με φόντο τις ανησυχίες τους για την Κίνα, τις εντάσεις με την Ταϊβάν και την επιτάχυνση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας.

«Συμφωνούμε πως η Κίνα εγείρει τη μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση» για τις δύο χώρες, τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, έπειτα από συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με τον Ιιάπωνα ομόλογό του Γιοσιμάσα Χαγιάσι, τον Αμερικανό και τον Ιάπωνα υπουργό Άμυνας.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η κυβέρνησή του «υποδέχεται θερμά» τον νέο αμυντικό προσανατολισμό της Ιαπωνίας, διευκρινίζοντας πως η συμφωνία ασφάλειας και άμυνας των δύο χωρών θα έχει στο εξής εφαρμογή και στο διάστημα.

«Οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της μιας ή της άλλης χώρας ή συμβάν στο διάστημα μπορεί να σημάνει την ενεργοποίηση του άρθρου 5 της διμερούς συμφωνίας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε την ανάπτυξη ως το 2025 δύναμης ταχείας αντίδρασης των Αμερικανών Πεζοναυτών στην Οκινάουα, προκειμένου να ενισχυθεί όπως είπε η άμυνα της Ιαπωνίας, καθώς στο Τόκιο εκφράζεται σε ολοένα πιο υψηλούς τόνους ανησυχία για τις δραστηριότητες της Κίνας.

«Θα αντικαταστήσουμε το σύνταγμα του πυροβολικού με τη δύναμη αυτή, που θα είναι πιο θανάσιμη και πιο ευκίνητη», είπε ο κ. Όστιν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τονίζοντας ότι η δύναμη αυτή θα «συμβάλλει με μείζονα τρόπο στη βελτίωση της άμυνας της Ιαπωνίας και θα προωθήσει τον στόχο η περιφέρεια Ινδο-Ειρηνικού να είναι ελεύθερη και ανοικτή».

Η συνάντηση των τεσσάρων υπουργών έγινε πριν από αυτήν που θα έχουν αύριο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα, στο πλαίσιο περιοδείας του τελευταίου στην Ευρώπη και στη βόρεια Αμερική.

Ο κ. Κισίντα, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της G7 το 2023, μετέβη στη Γαλλία και στην Ιταλία και χθες βρισκόταν στη Βρετανία, όπου υπέγραψε «συμφωνία αμοιβαίας πρόσβασης» των στρατών της μιας χώρας στην επικράτεια της άλλης με τον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ. Αναμένεται σήμερα στον Καναδά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ινδονησία διέψευσε πως θα συνάψει σχέσεις με το Ισραήλ

Το Ισραήλ περιμένει αντίποινα από το Ιράν εντός των επόμενων 48 ωρών- Προειδοποίηση εξέδωσαν οι ΗΠΑ

Το Μεξικό καλεί το Διεθνές Δικαστήριο να εκδιώξει τον Ισημερινό από τον ΟΗΕ

Μπάιντεν: Οποιαδήποτε επίθεση στις Φιλιππίνες θα μας βρει στο πλευρό τους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα