ΑΘΗΝΑ
01:34
|
19.05.2024
Δεν έχει ακόμα εγκριθεί το σχέδιο πτήσης για την επίσκεψη Λαβρόφ στη Νέα Υόρκη, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τη ρωσική προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Μόσχα προτρέπει την Ουάσιγκτον να εκδώσει αμέσως βίζα για τα μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας που σχεδιάζουν να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην έδρα του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της ρωσικής προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ.

«Το αίτημα για έκδοση βίζας για τη ρωσική αντιπροσωπεία και τους δημοσιογράφους στάλθηκε στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα στα τέλη Μαρτίου. Ωστόσο, δεν έχει χορηγηθεί ούτε μία άδεια εισόδου μέχρι στιγμής», ανέφερε σε δήλωσή του ο διπλωμάτης, σχολιάζοντας την μη έκδοση βίζας -έως τώρα- για τα μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Υπήρξε συμφωνία ότι οι εκπρόσωποι των ρωσικών μέσων ενημέρωσης θα επισκέπτονταν την αμερικανική διπλωματική αποστολή στις 31 Μαρτίου για να εξεταστούν οι αιτήσεις βίζας. Ωστόσο, το ραντεβού ακυρώθηκε χωρίς καμία εξήγηση λιγότερο από μία ημέρα πριν. Δεν υπάρχει ακόμη βεβαιότητα, αν και απομένουν μόνο λίγες μέρες πριν τις εκδηλώσεις», σημείωσε ο Αντόνοφ.

«Προτρέπουμε την Ουάσιγκτον να εκδώσει αμέσως βίζα για την αντιπροσωπεία μας, καθώς και για τους δημοσιογράφους μας. Μια πιθανή άρνησή της θα αποτελεί παραβίαση των υποχρεώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών ως χώρας φιλοξενίας της έδρας του ΟΗΕ και παρεμπόδιση της λειτουργίας του Οργανισμού», τόνισε ο Ρώσος πρέσβης.

Όσον αφορά στο ταξίδι του Σεργκέι Λαβρόφ στις ΗΠΑ, ο Ανατόλι Αντόνοφ έκανε λόγο για «μια ακατανόητη κατάσταση», τονίζοντας ότι οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν ακόμη εγκρίνει την άφιξη του αεροσκάφους που θα μεταφέρει τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών. «Αναμένουμε από τους Αμερικανούς να χορηγήσουν αμέσως άδεια πτήσης χωρίς όρους ή περιορισμούς», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Στέφαν Ντουζάρικ δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, χθες Τετάρτη, ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν από τις ΗΠΑ να εκδώσουν βίζα στα μέλη της αντιπροσωπείας του Λαβρόφ, που αναμένεται να επισκεφθεί την έδρα του ΟΗΕ στις 24 Απριλίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Γεωργία: Παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα

Ζελένσκι: Η ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο μπορεί να έχει και δεύτερο κύμα

Πρόεδρος Κένυας: Διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα