Η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς φράχτες και τείχη στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον φράχτη στον Έβρο «προστατευτικό εμπόδιο» και υποστήριξε ότι προτίθεται να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει την επέκταση του φράχτη του Έβρου. Παράλληλα, αρνήθηκε τις καταγγελίες ότι το ελληνικό κράτος πραγματοποιεί επαναπροωθήσεις.
«Τι χρησιμότητα έχουν τα σύνορα, όταν δεν μπορεί κανείς να τα προστατεύσει; Κατά τη γνώμη μου ένα τείχος είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τα χερσαία σύνορα. Και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μίας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής», τόνισε χαρακτηριστικά στους Γερμανούς δημοσιογράφους, των οποίων η πρώτη ερώτηση αφορούσε το κατά πόσον ο πρωθυπουργός αντιγράφει τον Ντόναλντ Τραμπ και τον δικό του φράχτη στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού.
«Δεν έχω πυκνά ξανθά μαλλιά» σαν τον Τραμπ
«Πρώτα απ’ όλα, δεν έχω πυκνά ξανθά μαλλιά, επομένως, πιστεύω ότι η σύγκριση δεν είναι πολύ εύστοχη. Αυτό, όμως, που κάναμε από την αρχή, όταν ανέλαβα τη διακυβέρνηση, ήταν να επιβάλουμε μια αυστηρή αλλά νομίζω δίκαιη μεταναστευτική πολιτική», απάντησε στην ερώτηση του δημοσιογράφου Πωλ Ρονζάιμερ.
«Να σας θυμίσω ότι έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας βρεθήκαμε ουσιαστικά αντιμέτωποι με μια οργανωμένη εισβολή παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα, δηλαδή σε ευρωπαϊκό έδαφος».
Σχετικά με τις καταγγελίες προσφύγων ότι η ελληνική ακτοφυλακή τους έχει πάρει χρήματα και αντικείμενα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι δεν έχει τεκμηριωθεί κανένα τέτοιο περιστατικό.
«Δεν κάνουμε pushbacks. Όμως αναχαιτίζουμε ανθρώπους στη θάλασσα. Είμαι απόλυτα συνειδητοποιημένος ως προς αυτό και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αυτό συνάδει με το νομικό πλαίσιο της Ε.Ε.», δήλωσε σχετικά.
«Όπλο» της Τουρκίας οι μετανάστες
Αναφερόμενος στα γεγονότα του Έβρου, το 2019 ο Μητσοτάκης επανέλαβε το σχήμα της «εισβολής»: «Έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία οργανωμένη εισβολή χιλιάδων παρανόμων μεταναστών στην Ελλάδα, δηλαδή σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα, η οποία χρησιμοποίησε τη μετανάστευση ως όπλο, για γεωπολιτικούς σκοπούς. Τότε είχε έρθει ολόκληρη η ηγεσία της Ε.Ε. στα ελληνο-τουρκικά σύνορα και μας χειροκρότησε όταν υπερασπιζόμαστε τα σύνορα».
Ακριβός αλλά εφικτός ακόμα και με εθνικούς πόρους ο φράχτης
Στην ερώτηση για το πως θα πείσει τους ηγέτες της Ευρώπης για τη χρηματοδότηση της επέκτασης του φράχτη του Έβρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι «θεωρώ ότι ο Μακρόν έχει πειστεί. Αλλά, θα το ξαναπώ, εν τέλει έχω την υποχρέωση έναντι των πολιτών να προστατεύσω την επικράτειά μας και να διασφαλίσω ότι δεν θα υπάρξει ποτέ επιστροφή σε μία κατάσταση όπου ο καθένας θα μπορούσε να εισέλθει χωρίς ίχνος σεβασμού στους κανόνες της χώρας μου. Αυτό είναι που λέω. Θα πιέσω την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, θα κατασκευάσουμε τον φράχτη με εθνικούς πόρους. Είναι ακριβό, αλλά είναι απολύτως εφικτό για μια χώρα όπως η Ελλάδα».
«Οι πρόσφυγες κυνηγούν κοινωνικές παροχές»
Τέλος, διευκρίνισε ότι θα ήθελε να μείνουν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες που έχουν πάρει άσυλο, αν και η χώρα δεν μπορεί να προσφέρει τόσες ευκαιρίες όσες προσφέρει η Γερμανία.
«Αν θέλουν να “χτίσουν” τη ζωή τους στην Ελλάδα, θα τους καλωσορίσουμε. Είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τις ίδιες παροχές με τη Γερμανία; Όχι, δεν είμαστε τόσο εύπορη χώρα όσο η Γερμανία.
Και δεν μπορώ να προσφέρω στους πρόσφυγες στην Ελλάδα περισσότερες παροχές από αυτές που προσφέρω στους Έλληνες πολίτες. Νομίζω ότι αυτό είναι απολύτως κατανοητό από όλους», είπε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Για το ζήτημα των «δευτερογενών μεταναστευτικών ροών», δηλαδή τους πρόσφυγες που έχουν εξασφαλίσει άσυλο στην Ελλάδα, αλλά επιχειρούν να μετακινηθούν στη Γερμανία, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι «οι πρόσφυγες κυνηγούν τις γενναιόδωρες κοινωνικές παροχές».