ΑΘΗΝΑ
06:17
|
19.05.2024
Η εταιρία SpaceX του Ίλον Μασκ ανέβαλε την πολυαναμενόμενη εκτόξευση του ισχυρού νέου διαστημικού πυραύλου της Starship.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η εταιρία SpaceX του Ίλον Μασκ ανέβαλε την πολυαναμενόμενη εκτόξευση του ισχυρού νέου διαστημικού πυραύλου της Starship, καθυστερώντας την πρώτη μη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση του οχήματος στο διάστημα.

Ο διώροφος πύραυλος επρόκειτο αρχικά να εκτοξευθεί από τις εγκαταστάσεις της SpaceX στην Μπόκα Τσίκα του Τέξας, στη διάρκεια ενός δίωρου χρονοδιαγράμματος δυνητικών εκτοξεύσεων που ξεκίνησε στις 8.00 π.μ. (15:00 ώρα Ελλάδας).

Όμως η εδρεύουσα στην Καλιφόρνια διαστημική εταιρία ανακοίνωσε σε απευθείας διαδικτυακή μετάδοση τα τελευταία λεπτά της αντίστροφης μέτρησης πως αναβάλλει την προσπάθεια πτήσης για τουλάχιστον 48 ώρες, επικαλούμενη ένα θέμα συμπίεσης στον κάτω όροφο του βοηθητικού πυραύλου προώθησης.

Το διαστημικό όχημα, γνωστό ως Starship, έχει κατασκευαστεί από την εταιρεία SpaceX του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία και προσφάτως αγοραστή-ιδιοκτήτη του Twitter, Ίλον Μασκ.

Το Starship με ύψος σχεδόν 120 μέτρα και είναι σχεδιασμένο να έχει σχεδόν διπλάσια ώθηση από οποιονδήποτε πύραυλο που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα. Στόχος της αποστολής ήταν το ανώτερο τμήμα του πυραύλου να κινηθεί ανατολικά ολοκληρώνοντας σχεδόν μια πορεία γύρω από τη Γη.

Ο Ίλον Μασκ κράταγε μικρό καλάθι και είχε καλέσει όλους να μετριάσουν τις προσδοκίες τους, θυμίζοντας ότι είναι συνηθισμένο φαινόμενο να υπάρχουν αστοχίες κατά την πρώτη έξοδο. 

«Είναι η πρώτη εκτόξευση ενός πολύ περίπλοκου, γιγαντιαίου πυραύλου, επομένως μπορεί να μην εκτοξευθεί. Θα είμαστε πολύ προσεκτικοί και αν δούμε οτιδήποτε που μας προκαλεί ανησυχία, θα αναβάλουμε την εκτόξευση», έγραψε νωρίτερα στο Twitter Spaces ο Μασκ και πρόσθεσε: «Εάν κάνουμε εκτόξευση, θα θεωρούσα ότι κερδίζει οτιδήποτε δεν έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή της ίδιας της εξέδρας εκτόξευσης».

Χιλιάδες πολίτες έσπεθσαν σε παραλιακές περιοχές του Κόλπου του Μεξικού για να παρακολουθήσουν την εκτόξευση.

Το Starship έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί πλήρως και γρήγορα. Το κορυφαίο τμήμα του έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν σε μια σύντομη εκτόξευση, αλλά αυτή θα ήταν η πρώτη φορά που θα εκτοξευόταν μαζί με το χαμηλότερο τμήμα του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βόρεια Κορέα: Δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου με νέο σύστημα καθοδήγησης

Χεζμπολάχ: Αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων στην σύγκρουση με Ισραήλ

Καναδικές Μυστικές Υπηρεσίες: Το TikTok είναι δίαυλος μεταφοράς δεδομένων στην Κίνα

Google: Η αναζήτηση αλλάζει και έρχεται η τεχνητή νοημοσύνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα