ΑΘΗΝΑ
00:00
|
05.05.2024
Το Πεκίνο υποστηρίζει λύση βασισμένη στην αρχή των δύο κρατών, την ώρα που η ισραηλινοπαλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο από το 2014.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα ενθαρρύνει τόσο το Ισραήλ όσο και την Παλαιστίνη να επιδείξουν πολιτικό θάρρος και να λάβουν μέτρα για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ τους και είναι έτοιμη να παράσχει διευκολύνσεις για αυτό, δήλωσε τη Δευτέρα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ, χθες Δευτέρα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών επαφών με τους ομολόγους του των Παλαιστινίων και του Ισραήλ.

Οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του με τον Ριάντ αλ Μάλικι και τον Έλι Κόεν καταγράφονται λίγο καιρό έπειτα από τη μείζονα διπλωματική επιτυχία της Κίνας στην μεσολάβησή της μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, που προκάλεσε αμηχανία στις ΗΠΑ.

Ο κ. Τσιν ενεθάρρυνε τον ισραηλινό ομόλογό του να κάνει «βήματα» που θα επέτρεπαν «την επανέναρξη των συνομιλιών» και υπογράμμισε πως η Κίνα είναι «έτοιμη να διαδραματίσει ρόλο» διαπραγματευτή, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Οι συνομιλίες έρχονται σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης στο Ισραήλ. Οι συγκρούσεις στο τέμενος αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ νωρίτερα αυτό το μήνα προκάλεσαν καταδίκη από αραβικές χώρες σε όλη την περιοχή. Η Σαουδική Αραβία, με την οποία το Ισραήλ ελπίζει να εξομαλύνει τους δεσμούς, είπε ότι η «καταιγίδα» του Ισραήλ στο al-Aqsa υπονόμευσε τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Ο Τσιν φέρεται να είπε στον Ισραηλινό ομόλογό του ότι η Κίνα «ανησυχεί για την τρέχουσα ένταση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και η κορυφαία προτεραιότητά της είναι να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση και να αποτραπεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης».

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ τόνισε εξάλλου στον παλαιστίνιο ομόλογό του πως η Παλαιστίνη είναι χώρα φίλη και εταίρος της Κίνας και ότι η χώρα του υποστηρίζει τη δίκαιη υπόθεση του παλαιστινιακού λαού και επιβεβαίωσε ότι ο Κινέζος πρόεδρος υποστήριξε το αίτημα της Παλαιστίνης για πλήρη ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη και ζήτησε την ίδρυση ενός ανεξάρτητου και πλήρως κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967, με Πρωτεύουσά την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στη βάση της λύσης των δύο κρατών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποπειρώνται να υποβαθμίσουν τον ρόλο που διαδραματίζει η Κίνα, εκτιμώντας πως το Πεκίνο απέχει ακόμη πολύ από το να υποσκελίσει την επιρροή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Όμως η πρόσφατη επιτυχία της Κίνας -η αποκατάσταση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν- προκάλεσε ενόχληση στην Ουάσιγκτον, την ώρα που αυτή η τελευταία επικρίνεται πως εγκαταλείπει σταδιακά τον ρόλο της στην περιοχή, καθώς μοιάζει εντελώς αφοσιωμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 και, πιο μακροπρόθεσμα, στην Κίνα και στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Ρωσία: Η άσκηση Steadfast Defender είναι ένδειξη ότι το NATO ετοιμάζεται για σύγκρουση

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα