ΑΘΗΝΑ
03:39
|
09.05.2024
Η επίσκεψή του Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν φανερώνει την επιθυμία του Ριάντ για «πολιτική λύση... που θα διατηρήσει την αραβική ταυτότητα της χώρας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη Δαμασκό επισκέπτεται από σήμερα το μεσημέρι, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκηπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν.
Ο Φαρχάν έγινε εκτός επίσημα στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού από υψηλόβαθμους Σύρους διπλωμάτες και στη συνέχεια μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ξεκίνησε συνάντηση με τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ.

Saudi Foreign Minister Prince bin Farhan disembarks from a plane upon his arrival in Damascus


Σε σχετική ανακοίνωση του σαουδαραβικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται πως η επίσκεψή του υπουργού Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν φανερώνει την επιθυμία του Ριάντ για την εξεύρεση «πολιτικής λύσης στην συριακή σύρραξη που θα διατηρήσει την αραβική ταυτότητα της χώρας».

Saudi Foreign Minister Prince bin Farhan is welcomed upon his arrival in Damascus


Η επίσκεψη αυτή έχει βαρύνουσα σημασία καθώς η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου (συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) είχαν συμπαραταχθεί με δυνάμεις κομμάτων και ένοπλων οργανώσεων της αντιπολίτευσης κατά την έναρξη του πολέμου το Μάρτιο του 2011 και έπειτα.

Είναι επίσης φανερό πως η επίσκεψη αυτή δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί δίχως την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι Ιράν και Σαουδικής Αραβίας στις 10 Μαρτίου 2023 στο Πεκίνο με τη μεσολάβηση του σινικού υπουργείου Εξωτερικών και στόχο την πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων και επίλυση των διμερών και περιφερειακών διαφορών μέσω διαλόγου.

Πριν μία βδομάδα είχε επισκεφθεί την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας με επίσημη πρόσκληση του Σαουδάραβα πρίγκηπα διαδόχου στο θρόνο και πρωθυπουργού Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Φαϊσάλ Μεκντάντ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Οι ΗΠΑ χάνουν σε επιρροή και λάμψη υπερδύναμης…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα