ΑΘΗΝΑ
23:12
|
01.05.2024
Η περιοδεία του Μακρόν στην βορειοανατολική Γαλλία δεν πήγε όπως ακριβώς θα την ήθελε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έμεινε (εν μέρει τουλάχιστον) στο σκοτάδι, όταν εργάτες σε εργοστάσιο που επισκεπτόταν στη βορειοανατολική Γαλλία διέκοψαν το ρεύμα. Η χώρα εξακολουθεί να συγκλονίζεται από μαζικές διαδηλώσεις για τη βαθιά αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ο Μακρόν επισκέφθηκε πολλές κοινότητες σήμερα κατά τη διάρκεια περιοδείας στα βορειοανατολικά της χώρας. Η στάση του στην κωμόπολη Μούτερσολτς της Αλσατίας, η οποία περιελάμβανε μια συνάντηση με εργάτες, αξιωματούχους και μέσα ενημέρωσης σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου, ωστόσο, δεν πήγε όπως θα την ήθελε.

Λίγα λεπτά πριν από την άφιξη του προέδρου, το ρεύμα κόπηκε σε ολόκληρη τη γειτονιά, ανέφεραν γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι εταιρείες ενέργειας θα είναι παντού και ο πρόεδρος θα είναι στο σκοτάδι!», είπε στη Huffington Post ο Φαμπρί Κουντού του συνδικάτου CGT, το οποίο διεκδίκησε τα εύσημα για τη δράση διαμαρτυρίας.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος ήρθε αντιμέτωπος με γιουχαΐσματα συγκεντρωμένων που τον δυσκόλευαν στο να μιλήσει στις τηλεοπτικές κάμερες.

«Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν επίσης πολλοί άνδρες και γυναίκες στη χώρα που εργάζονται τώρα, που θέλουν να βγάλουν καλύτερα τα προς το ζην, να κερδίσουν περισσότερα και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας», είπε.

Η κυβέρνηση Μακρόν προώθησε πρόσφατα μεταρρυθμίσεις που αυξάνουν την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, υποστηρίζοντας ότι είναι απαραίτητο να στηριχθεί το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας. Αυτό οδήγησε σε πανεθνικές διαμαρτυρίες και απεργίες συνδικάτων. Η χρήση ενός αμφιλεγόμενου άρθρου του συντάγματος για να αποφύγει την ψήφιση της μεταρρύθμισης στο κοινοβούλιο έριξε μόνο λάδι στη φωτιά.

Ένας Γάλλος βουλευτής που εκπροσωπεί την περιφερειακή εκλογική περιφέρεια χρησιμοποίησε την επίσκεψη Μακρόν για να αντιταχθεί στις αμφιλεγόμενες νομοθετικές τακτικές. Ο βουλευτής της Ανυπόταχτης Γαλλίας Εμμανουέλ Φερνάντες, ο οποίος ήταν μεταξύ των τοπικών αξιωματούχων που συνόδευαν τον πρόεδρο, φόρεσε ένα κάλυμμα στο στόμα του με τον αριθμό 49-3 γραμμένο πάνω του, ο οποίος αντιστοιχεί στο άρθρο του Συντάγματος που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να παρακάμψει το κοινοβούλιο.

Μιλώντας στο BFMTV, απέρριψε την περιοδεία του Μακρόν ως μια προσπάθεια να κάνει τους ανθρώπους να «ξεχάσουν την απομόνωσή του».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα