ΑΘΗΝΑ
02:55
|
24.04.2024
«Λύσεις για τον περιορισμό» των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών αναζητά και η Ρουμανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βουλγαρία προσχώρησε σήμερα στις χώρες που απαγόρευσαν προσωρινά τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, καθώς οι χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης δέχονται πίεση στο εσωτερικό τους για να προστατέψουν τον ντόπιο αγροτικό τους τομέα.

Οι άλλες χώρες που απαγόρευσαν προσωρινά τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών είναι η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδίκασε τις σχετικές αποφάσεις.

Η Ρουμανία θα σφραγίζει και θα παρακολουθεί τα ουκρανικά φορτία σιτηρών που διέρχονται από τη χώρα και θα διεξάγει ποιοτικό έλεγχο στα προϊόντα τροφίμων στα συνοριακά σημεία ελέγχου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Γεωργίας, χωρίς όμως να προχωρήσει σε απαγόρευση των εισαγωγών.

Ο υπουργός Γεωργίας της Ρουμανίας, Πέτρε Νταέα, συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ουκρανό ομόλογό του, Μίκολα Σόλσκι, και του ζήτησε «να βρει γρήγορα λύσεις για τον περιορισμό των εξαγωγών σιτηρών και ελαιούχων σπόρων προς τη Ρουμανία». Οι δύο υπουργοί έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν στο Βουκουρέστι την Παρασκευή.

Οι αγρότες των παραπάνω χωρών κινητοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, διεκδικώντας κάποια ρύθμιση της αγοράς σιτηρών, καθώς αφότου η Ε.Ε. επέτρεψε την αδασμολόγητη εισαγωγή ουκρανικών γεωργικών προϊόντων, τα ουκρανικά σιτηρά αντί να προωθηθούν στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, κρατήθηκαν και συσσωρεύτηκαν στην Ανατολική Ευρώπη, ρίχνοντας κατά πολύ την τιμή της χονδρικής.

Η Κομισιόν έσπευσε να καταδικάσει τις αποφάσεις απαγόρευσης εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών, υποστηρίζοντας ότι «σε τόσο δύσκολους καιρούς, το να συντονίζονται και να ευθυγραμμίζονται όλες οι αποφάσεις εντός της Ε.Ε. είναι καίριας σημασίας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα