Η πιο αιματηρή σύγκρουση στον κόσμο πέρυσι δεν ήταν στην Ουκρανία αλλά στην Αιθιοπία, υποστήριξε ο Economist τη Δευτέρα, επικαλούμενος την Κομφόρ Ερό, επικεφαλής της ομάδας σκέψης Crisis Group.
«Καμία εκτίμηση για την Ουκρανία δεν είναι τόσο υψηλή» όσο οι 600.000 άμαχοι που υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο του Τιγκράι μεταξύ 2020 και 2022, επισήμανε το δημοσίευμα.
Στοιχεία από το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) υποδεικνύουν λίγο περισσότερους από 8.000 θανάτους και 14.000 τραυματίες στη σύγκρουση της Ουκρανίας μέχρι τον Μάρτιο του 2023.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Διεθνής Αμνηστία επέκριναν τη διεθνή κοινότητα ότι δεν έκανε αρκετά για να αντιμετωπίσει την κρίση του Τιγκράι και ότι δεν κατέστησε υπόλογους τους υπεύθυνους για τις φρικαλεότητες. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει επίσης επανειλημμένα καλέσει να δοθεί περισσότερη παγκόσμια προσοχή στη σύγκρουση, η οποία έληξε τον Νοέμβριο του 2022 μετά την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας.
Αν και ο πόλεμος στο Τιγκράι έχει «λήξει», ο Economist εξέφρασε φόβους για περαιτέρω εθνοτικές συγκρούσεις.
«Ενώ τα κυβερνητικά στρατεύματα αποσπάστηκαν από τον πόλεμο στο Τιγκράι, μέλη της μεγαλύτερης εθνικής ομάδας της Αιθιοπίας, των Ορόμο, αναβίωσαν μια παλιά εξέγερση και προσπαθούν να εκδιώξουν άλλες εθνοτικές ομάδες από την περιοχή καταγωγής τους», ανέφερε.
Η διετής ένοπλη σύγκρουση στο Τιγκράι λέγεται ότι είναι το αποτέλεσμα των μακροχρόνιων πολιτικών και εθνοτικών διαιρέσεων της Αιθιοπίας, καθώς και του περίπλοκου ομοσπονδιακού συστήματος της χώρας. Οι εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Αιθιοπίας και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι αυξήθηκαν, καθώς οι πολιτοφυλακές των Αμχαρά και τα στρατεύματα της Ερυθραίας τάχθηκαν στο πλευρό της κυβέρνησης της Αιθιοπίας. Η κρίση είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του Τιγκράι, εμποδίζοντας την ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στους κατοίκους.
Σύμφωνα με τον Economist, καθώς η προσοχή έχει μετατοπιστεί στον «ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων μεταξύ Αμερικής, Ρωσίας και Κίνας», οι συγκρούσεις στον «υπόλοιπο κόσμο» γίνονται χειρότερες.
«Ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία, σε περίπου 100 εκατομμύρια. Παρόλο που η παγκόσμια φτώχεια έχει υποχωρήσει, ο αριθμός των απελπισμένων ανθρώπων που χρειάζονται επείγουσα βοήθεια έχει διπλασιαστεί από το 2020, στα 340 εκατομμύρια. Περίπου το 80% οφείλεται σε σύγκρουση», πρόσθεσε το πρακτορείο.