ΑΘΗΝΑ
04:32
|
05.05.2024
Σύμφωνα με τους αναλυτές ο πρώτος βορειοκορεατικός κατασκοπευτικός δορυφόρος είναι πιθανόν να μπει σε τροχιά το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι η χώρα του ολοκλήρωσε την ανάπτυξη του πρώτου της στρατιωτικού κατασκοπευτικού δορυφόρου και έδωσε εντολή στους αξιωματούχους να προχωρήσουν σε προγραμματισμένη εκτόξευση, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ημερομηνία.

Ο Κιμ, ο οποίος επισκέφθηκε την Εθνική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Ανάπτυξης της χώρας, είπε ότι η ανάπτυξη αναγνωριστικών ικανοτήτων αποτελεί προτεραιότητα για την αντιμετώπιση των «απειλών» από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα και ότι αρκετοί δορυφόροι είναι απαραίτητοι προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίκτυο συλλογής πληροφοριών.

«Η εξασφάλιση πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τα στρατιωτικά σενάρια των εχθρικών δυνάμεων» είναι το «πιο σημαντικό» έργο, είπε ο Κιμ.

Ο Κιμ κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα ότι επεκτείνουν εχθρικές στρατιωτικές εκστρατείες στο όνομα της ενίσχυσης της συμμαχίας τους και ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν «να μετατρέψουν τη Νότια Κορέα σε προηγμένη βάση επιθετικότητας και οπλοστάσιο πολέμου» αναπτύσσοντας στρατιωτικά μέσα όπως αεροσκάφη μεταφοράς προσωπικού και βομβαρδιστικά με πυρηνική ικανότητα στην περιοχή.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν στη δημοσιότητα μια φωτογραφία του βορειοκορεάτη ηγέτη να συνομιλεί με αξιωματούχους μπροστά από μια θολή εικόνα που πιθανόν ήταν ο δορυφόρος. Συνοδευόταν από την κόρη του που έχει φωτογραφηθεί με τον πατέρα της σε πολλές πρόσφατες εκτοξεύσεις πυραύλων και στρατιωτικές εκδηλώσεις.

Από την πλευρά τους οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας επεκτείνουν τις συνδυασμένες ασκήσεις τους για να ενισχύσουν την ικανότητα αποτροπή έναντι των αυξανόμενων πυρηνικών απειλών της Βόρειας Κορέας. Αυτή την εβδομάδα, ξεκίνησαν μια 12ήμερη εναέρια άσκηση στην οποία συμμετείχαν περίπου 110 πολεμικά αεροσκάφη και πραγματοποίησαν μια μονοήμερη άσκηση ναυτικής αντιπυραυλικής άμυνας με την Ιαπωνία.

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε ρεκόρ δοκιμών πυραύλων το 2022  και έχει πραγματοποιήσει περίπου 30 από την αρχή του τρέχοντος έτους, καθώς ο Κιμ προσπαθεί να εκσυγχρονίσει και να προωθήσει τη στρατιωτική ισχύ της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στερεού καυσίμου (ICBM), μια σημαντική ανακάλυψη, και ανέπτυξε επίσης ένα υποβρύχιο πυρηνικής ισχύος, έναν υπερηχητικό πύραυλο και έναν πύραυλο πολλαπλών κεφαλών, αν και δεν είναι σαφές εάν σε κάθε περίπτωση τα συγκεκριμένα όπλα είναι λειτουργικά.

Γεωπολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ενώ η Βόρεια Κορέα καταγγέλλει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας, τις χρησιμοποιεί επίσης ως πρόσχημα για να προωθήσει τις δικές της δυνατότητές και να αυξήσει την πίεση στην Ουάσιγκτον να κάνει παραχωρήσεις.

«Καθώς οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα σχεδιάζουν να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατιωτική τους στάση εναντίον της ΛΔΚ… είναι πολύ φυσικό για τη ΛΔΚ να αναπτύξει μια στρατιωτική αποτροπή αρκετά ισχυρή ώστε να αντιμετωπίσει το σοβαρό περιβάλλον ασφαλείας επί του παρόντος και στο μέλλον», είπε ο Κιμ, σύμφωνα με το KCNA.

Η τοποθέτηση ενός κατασκοπευτικού δορυφόρου σε τροχιά θα απαιτούσε έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς. Αλλά αυτές οι εκτοξεύσεις απαγορεύονται από τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία τις θεωρούν κάλυμμα για τη δοκιμή τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Η Πιονγκγιάνγκ έθεσε σε τροχιά τον πρώτο και δεύτερο δορυφόρο παρατήρησης της Γης σε τροχιά το 2012 και το 2016, επισύροντας νέες κυρώσεις του ΟΗΕ, αλλά ξένοι ειδικοί λένε ότι κανένας από τους δύο δεν μετέδωσε εικόνες πίσω στη Βόρεια Κορέα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα