ΑΘΗΝΑ
07:54
|
05.05.2024
«H Νικαράγουα τον υποδέχεται θερμά ως αντιπρόσωπο αδελφών λαών που πιστεύουν στην ειρήνη», δήλωσε η αντιπρόεδρος της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναχώρησε χθες Τετάρτη το απόγευμα από τη Νικαράγουα για την Κούβα έπειτα από μόλις τετράωρη επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγα.

Η πρωτεύουσα της χώρας Μανάγουα θα είναι ο τρίτος προορισμός στο ταξίδι του κορυφαίου Ρώσου διπλωμάτη. Πριν από αυτό, είχε επισκεφθεί τη Βραζιλία και τη Βενεζουέλα.

Η επίσκεψη του Λαβρόφ στη Μανάγουα έρχεται αμέσως μετά την επίσκεψη στη Μόσχα του υπουργού Εξωτερικών της Νικαράγουας Ντένις Μονκάντα Κολίντρες. Ο διπλωμάτης ταξίδεψε στη ρωσική πρωτεύουσα στα τέλη Μαρτίου. Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στη διμερή συνεργασία σε διάφορους τομείς και στην αλληλεπίδραση των δύο κρατών στη διεθνή σκηνή.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μανάγουα και η Μόσχα συμμετείχαν σε έναν επιτυχημένο πολιτικό διάλογο υψηλού και ανώτατου επιπέδου, απολαμβάνοντας στενούς δεσμούς σε επίπεδο κοινοβουλίων, δήμων, κυβερνητικών υπηρεσιών και οικονομικών φορέων.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η Μόσχα εκτιμά τη συνεργασία με τη Νικαράγουα στη διεθνή σκηνή. Είπε νωρίτερα ότι τα δύο κράτη μοιράζονται τις ίδιες απόψεις για βασικά ζητήματα. Τόνισε, επίσης, ότι τα δύο έθνη απορρίπτουν τις πολιτικές υπαγόρευσης και τις παράνομες κυρώσεις της συλλογικής Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Επιπλέον, οι κομητείες τάσσονται υπέρ της προώθησης του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και κορυφαίων οργανώσεων των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Η Ροσάριο Μουρίγιο, αντιπρόεδρος και σύζυγος του κ. Ορτέγα, εξήρε την επίσκεψη του κ. Λαβρόφ στη Νικαράγουα, δηλώνοντας πως η χώρα τον υποδέχεται «θερμά» ως αντιπρόσωπο «αδελφών λαών» που «πιστεύουν στην ειρήνη».

Στην αρχή της συνάντησης του με τον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγκα, ο Λαβρόφ μετέφερε τους χαιρετισμούς του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και συνεχάρη τον ηγέτη της Νικαράγουας για την Ημέρα Ειρήνης, που εορτάζεται στη Νικαράγουα στις 19 Απριλίου. Στη συνέχεια η συνάντηση συνεχίστηκε κεκλεισμένων των θυρών.

«Θα ήθελα να συγχαρώ τους φίλους της Νικαράγουας, ολόκληρο τον λαό της Νικαράγουας για τη σημερινή γιορτή που γιορτάζεται για πρώτη φορά, την Ημέρα Ειρήνης, η οποία είναι αφιερωμένη στην αποτροπή μιας απόπειρας κρατικού πραξικοπήματος. Αυτή η απόπειρα συνέβη πριν από πέντε χρόνια, υποστηρίχθηκε ενεργά από το εξωτερικό, αλλά ο λαός της Νικαράγουας, με επικεφαλής τον Ντάνιελ Ορτέγκα, άντεξαν την κατάσταση και αποκατέστησαν τη σταθερότητα στην κοινωνία. Όσοι προσπάθησαν να υπονομεύσουν αυτή τη σταθερότητα ηττήθηκαν», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε, πέραν του προέδρου Ορτέγα, με τον ομόλογό του Ντένις Μονκάδα, τον υπουργό Οικονομικών Ιβάν Ακόστα και τον σύμβουλο της προεδρίας για τις επενδύσεις, το εμπόριο και τη συνεργασία Λαουρεάνο Ορτέγα Μουρίγιο, γιο του προεδρικού ζεύγους.

Οι κ.κ. Ορτέγα και Λαβρόφ, σε μέρος των συνομιλιών τους στο οποίο ήταν παρούσες κάμερες, κατήγγειλαν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν χθες από τις ΗΠΑ σε τρεις νικαραγουανούς δικαστικούς οι οποίοι αποφάσισαν να στερήσουν την ιθαγένεια από 316 αντιπολιτευόμενους, που ο κ. Ορτέγα χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

«Ορισμένοι σύντροφοι ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί αντιμετωπίζουν πλέον κυρώσεις, αλλά αυτό δεν θα τους κάνει να φοβηθούν, δεν ανησυχούμε καθόλου», είπε ο πρόεδρος Ορτέγα.

Από την πλευρά του ο ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε σε σε συνέντευξη Τύπου μετά την επίσκεψή του στη Νικαράγουα πως «Οι δυνάμεις που προσπάθησαν να κλονίσουν την κατάσταση στη Νικαράγουα και να πραγματοποιήσουν κρατικό πραξικόπημα ηττήθηκαν και ο λαός της Νικαράγουας κατάφερε να αποκαταστήσει τη σταθερότητα στην κοινωνία».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νικαράγουας Ντένις Μονκάντα αποδέχτηκε την πρόσκληση να πραγματοποιήσει επαναληπτική επίσκεψη στη Ρωσία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη μετά την επίσκεψή του στη Νικαράγουα.

«Θα συνεχίσουμε τον διάλογό μας με τον συνάδελφό μου και φίλο Μονκάντα, ο οποίος αποδέχτηκε την πρόσκλησή μου να πραγματοποιήσει μια επαναληπτική επίσκεψη στη Ρωσία», είπε.

«Εύχομαι ειρήνη, ευημερία, ευημερία, σταθερότητα σε όλους τους φίλους μας από τη Νικαράγουα και είμαι πεπεισμένος ότι η ανάπτυξη της διμερούς στρατηγικής μας εταιρικής σχέσης θα βοηθήσει να επιτευχθεί αυτό», πρόσθεσε.

Οι δεσμοί μεταξύ των περιοχών της Νικαράγουας και της Ρωσίας αναπτύσσονται εκτενώς, με τη Μόσχα και τη Μανάγουα να εργάζονται σε μια συμφωνία για σχέσεις δίδυμων πόλεων μεταξύ της Γιάλτας της Ρωσίας και της Γρανάδας της Νικαράγουας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που οι δεσμοί μεταξύ της Νικαράγουας και της ρωσικής περιοχής αναπτύσσονται εκτενώς. Πριν από δύο χρόνια, το τιμητικό προξενείο της Νικαράγουας άνοιξε στη Συμφερόπολη και τώρα συντάσσεται συμφωνία για τις σχέσεις δίδυμων πόλεων μεταξύ Γρανάδας και Γιάλτας», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι δύο πλευρές κατά τη διάρκεια των συνομιλιών εξέφρασαν ικανοποίηση για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα της προμήθειας ρωσικών αυτοκινήτων, λιπασμάτων και τροφίμων, με συνεργασία στον τομέα της υλοποίησης έργων υποδομής μεταφορών.

«Τα κοινοβούλια και τα πολιτικά μας κόμματα διατηρούν τη συνεργασία. Πριν από λίγο, διεξήχθη μια διεθνής διάσκεψη με πρωτοβουλία της Ρωσίας και μια ιδρυτική συνάντηση του φόρουμ για την καταπολέμηση των σύγχρονων μορφών αποικιοκρατίας. Συμμετείχαν ηγέτες κομμάτων της Νικαράγουας», σημείωσε.

Ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης υπενθύμισε ότι η Κρατική Δούμα της Ρωσίας (κάτω κοινοβούλιο) σχεδιάζει να οργανώσει μια διακοινοβουλευτική διάσκεψη Ρωσίας-Λατινικής Αμερικής αυτό το φθινόπωρο και η Νικαράγουα επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Ο Λαβρόφ τόνισε επίσης ότι η Ρωσία εκτιμά την υποστήριξη της Νικαράγουας στις προσπάθειες ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Λατινικής Αμερικής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα