Το Facebook δέχεται κριτική για το ότι επέλεξε να χαρακτηρίσει ρεπορτάζ του Αμερικανού ερευνητή δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς ως «ψευδή».
Ο Χερς ισχυρίστηκε τον Φεβρουάριο ότι η περσινή δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream, που κατασκευάστηκαν για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία, είχε διαταχθεί από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και πραγματοποιήθηκε από μια κοινή ομάδα των ΗΠΑ και της Νορβηγίας. Και τα δύο κράτη έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή.
Το άρθρο για το σαμποτάζ του αγωγού, που ο Χερς δημοσίευσε στην πλατφόρμα Substack, επισημαίνεται πλέον ως «ψευδείς πληροφορίες» από το Facebook, σημείωσε σήμερα ο δημοσιογράφος Μάικλ Σέλενμπεργκερ:
«Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το ποιος ανατίναξε τον αγωγό Nord Stream. Αντί να επιτρέψει τη συζήτηση, το Facebook αποφάσισε να διαλέξει πλευρά. Λογοκρίνει τον βραβευμένο με Πούλιτζερ δημοσιογράφο Σέιμουρ Χερς. Και αντί να εξηγήσει, το Facebook παραπέμπει τους αναγνώστες σε ένα άρθρο στα νορβηγικά. Δείτε».
Το Facebook χρησιμοποιεί τρίτα μέρη, τα οποία θεωρεί ανεξάρτητους ελεγκτές γεγονότων, για να λάβει αποφάσεις σχετικά με το εάν θα προειδοποιήσει τους χρήστες σχετικά με το περιεχόμενο των συνδέσμων που δημοσιεύονται στην πλατφόρμα.
Ο ελεγκτής των πληροφοριών σε αυτή την περίπτωση ήταν ο νορβηγικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός NRK. Στις 14 Μαρτίου, ο οργανισμός αναπαρήγαγε ένα άρθρο του Faktisk.no, ενός οργανισμού παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης που συγκαταλέγει τον NRK στους εταίρους της. Το Faktisk.no ισχυρίστηκε ότι ο Χερς έκανε λάθος σχετικά με την υποτιθέμενη εμπλοκή πλοίων του Νορβηγικού Ναυτικού στο σαμποτάζ του Nord Stream.
«Είτε ο Χερς έχει άδικο ή δίκιο, η αναφορά του θα πρέπει να συζητείται δημόσια, όχι να λογοκρίνεται», επέμεινε ο Σέλενμπέργκερ, ο οποίος πρόσφατα συμμετείχε στο να αποκαλυφθεί η λογοκρισία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μέσα από τα «Twitter Files».
«Οι ενέργειες του Facebook είναι αντίθετες προς την αμερικανική παράδοση ελεύθερης και ανοιχτής συζήτησης και την απόρριψη της μυστικής, αυταρχικής λογοκρισίας», πρόσθεσε.
Ο Χερς δημοσίευσε μια άλλη έκθεση-βόμβα την περασμένη εβδομάδα στην οποία ισχυριζόταν ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν για μια μεγάλης κλίμακας υπεξαίρεση χρημάτων της αμερικανικής βοήθειας από την ουκρανική ηγεσία. Ομοίως, το Facebook χαρακτήρισε την αναφορά ως «ψευδή», επικαλούμενο τη γνώμη του StopFake.org – ενός οργανισμού παρακολούθησης μέσων ενημέρωσης με έδρα την Ουκρανία, που χρηματοδοτείται από τη Δύση και δημιουργήθηκε για την καταπολέμηση της «ρωσικής παραπληροφόρησης».
Το StopFake αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του Χερς επειδή το Substack είναι μια πλατφόρμα αυτοέκδοσης και όχι μια κλασικού τύπου έκδοση. Αναφέρθηκε επίσης σε δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν δει στοιχεία για εκτροπή της αμερικανικής βοήθειας στην Ουκρανία. Εάν οι ισχυρισμοί του Χερς ήταν αληθινοί, η διαφθορά «θα ήταν γνωστή στους Αμερικανούς ελεγκτές και θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στη βοήθεια προς την Ουκρανία», ανέφερε ο οργανισμός.
Ο Χερς συνέκρινε την κατάσταση στην Ουκρανία με αυτό που συνέβη στο Αφγανιστάν κατά τις δύο δεκαετίες στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ εκεί. Οι εκθέσεις των Αμερικανών επιθεωρητών αποκάλυπταν χρόνο με τον χρόνο την αχαλίνωτη διαφθορά, αλλά αυτό δεν φάνηκε να επηρεάζει με κανέναν σημαντικό τρόπο τις δαπάνες των ΗΠΑ για τις προσπάθειες «ανοικοδόμησης».