ΑΘΗΝΑ
03:06
|
29.05.2024
Το «τρανκ ναρκωτικό» ονομάζεται σαν «φάρμακο των ζόμπι» επειδή ο συνδυασμός φαιντανύλης και ξυλαζίνης τους μετατρέπει σε άβουλα πλάσματα για λίγα λεπτά ευφορίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανησυχία σε ΗΠΑ και ΕΕ προκαλεί ο συνδυασμός του φαρμάκου ξυλαζίνη, που χρησιμοποιείται στην κτηνιατρική σαν ηρεμιστικό για ζώα, και του οπιοειδούς φαρμάκου, φαιντανύλη. Τα δύο μαζί δημιουργούν έναν καταστροφικό για την υγεία συνδυασμό που εξασφαλίζει στους τοξικομανείς ισχυρή εξάρτηση, μία επίπλαστη κατάσταση ευφορίας και ημισυνείδησης, μετατρέποντάς τους για κάποια ώρα σε «ζόμπι» με μεταξύ άλλων συνέπειες την πρόκληση σήψης στο δέρμα, ακρωτηριασμούς, κ.α. Επίσης, η κατανάλωσή της επιβραδύνει επίσης την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό σε επικίνδυνα επίπεδα.

Το «τρανκ ναρκωτικό» ονομάζεται σαν «φάρμακο των ζόμπι» επειδή ο συνδυασμός φαιντανύλης και ξυλαζίνης τους μετατρέπει σε άβουλα πλάσματα που μπορεί να στέκονται για ώρα με το κεφάλι στραμμένο στη γη δίχως καμία αντίδραση στα ερεθίσματα του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Κατά την περίοδο 2020-2021, η Αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης των Ναρκωτικών (DEA) διαπίστωσε αύξηση της χρήσης της ξυλαζίνης κατά 200% στο νότιο τμήμα των ΗΠΑ και κατά 100% σε δυτικές πολιτείες.

Δεν υπάρχει αντίδοτο…

Το σκεύασμα είναι φθηνό και γι’ αυτό το προτιμούν οι φτωχότεροι τοξικομανείς καθώς κοστίζει λίγα δολάρια ή ευρώ.

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ των Τάιμς της Νέας Υόρκης επισημαίνεται πως επειδή η ξυλαζίνη είναι ηρεμιστικό και όχι οπιοειδές, οι συνήθεις θεραπείες υπερδοσολογίας οπιοειδών δεν έχουν αποτέλεσμα.

Ως σήμερα δεν υπάρχει αντίδοτο καθώς η ναλοξόνη, που επιτρέπει την ανάνηψη σε περίπτωση υπερβολικής δόσης οπιούχου ουσίας (όπως η φαιντανύλη), δεν έχει αποτελέσματα στην ξυλαζίνη.

Επελαύνουσα απειλή

Σε κάθε περίπτωση, η χρήση του «tranq» στις ΗΠΑ πήρε πρόσφατα τέτοιες διαστάσεις που ανάγκασε την κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν στις 13 Απριλίου να κηρύξει την ξυλαζίνη «επελαύνουσα απειλή» ώστε να ελευθερωθούν πόροι για την καταπολέμησή της.

Τότε ο διευθυντής της υπηρεσίας του Λευκού Οίκου που είναι επιφορτισμένη με την καταπολέμηση των ναρκωτικών, Δρ. Ραούλ Γκούπτα, σημείωσε πως αυτή ήταν και η πρώτη φορά στην Ιστορία των ΗΠΑ που «μία ουσία χαρακτηρίζεται επελαύνουσα απειλή».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδυνάμωση του ΕΣΥ ζήτησε από τη Ρόδο ο Ανδρουλάκης

Πέθανε από καρκίνο ο Γιώργος Προβόπουλος

Πώς να μην ντυθείτε και τι να μην πάρετε μαζί σας αύριο στον τελικό της Conferance League

Δημοσκόπηση Μetron Αnalysis: Μακριά από τον στόχο η ΝΔ-Άνοδος ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα