ΑΘΗΝΑ
06:20
|
06.05.2024
Μάχες στο Χαρτούμ, αντιπαραθέσεις για την εκεχειρία, ανθρωπιστική κρίση και ένας απολογισμός θυμάτων που όλο και μεγαλώνει.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Σουδάν, οι ιερές για τους Μουσουλμάνους μέρες του Ιντ αλ-φιτρ (που έρχονται στο τέλος του Ραμαζανιού), χθες και σήμερα, επισκιάζονται από τις μάχες μεταξύ του στρατού και των RSF, οι οποίες μαίνονται εδώ και μια βδομάδα, έχοντας αφήσει εκατοντάδες νεκρούς.

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), κήρυξαν σήμερα τριήμερη κατάπαυση του πυρός, μετά από την αποτυχία προηγούμενων προσπαθειών για παύση των μαχών, οι οποίες συνταράσσουν τη χώρα τις τελευταίες επτά ημέρες.

«Συμφωνήσαμε σε μια ανθρωπιστική εκεχειρία για μια περίοδο 72 ωρών, ξεκινώντας από τις έξι το πρωί σήμερα. Σημειώνουμε ότι η εκεχειρία συμπίπτει με το ευλογημένο Ιντ Αλ-Φιτρ και ότι αποσκοπεί στο να ανοιχθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση των πολιτών», ανέφεραν οι RSF σε ανακοίνωσή τους.

Εκφράζοντας τα συλλυπητήρια στους πολίτες για τις «αθώες ζωές που χάθηκαν» στις συγκρούσεις, η ομάδα επιβεβαίωσε τη «δέσμευσή της, κατά την περίοδο της ανακωχής, για πλήρη κατάπαυση του πυρός».

Οι RSF έκαναν λόγο για «συνεχείς παραβάσεις» των Ενόπλων Δυνάμεων του Σουδάν (SAF) και «τη μη τήρηση της ανακωχής που έχει δηλωθεί».

Τις τελευταίες ώρες αναφέρονται μάχες σε στρατηγικής σημασίας σημεία του Χαρτούμ.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Μαχντί Αμπντελαντί, τα λεγόμενα του οποίου παραθέτει το Al Jazeera, ο στρατός έχει σαφώς το πάνω χέρι στη σύγκρουση και οι RSF «πιάνονται» από την εκεχειρία για να ανασυνταχθούν.

«Όλοι οι δείκτες μας πληροφορούν ότι η μάχη έχει σχεδόν τελειώσει», είπε στο Al Jazeera. «Ο λαός τάσσεται στο πλευρό του στρατού. Νιώθουν ότι αυτό που επιδιώκουν – σταθερότητα και τέλος του πολέμου – μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την υποστήριξη του στρατού». «Υπάρχει μια αίσθηση τεράστιας ανακούφισης μεταξύ των ανθρώπων για την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης στο Χαρτούμ και τον καθαρισμό του από τις δυνάμεις των ανταρτών», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πολιτικός αναλυτής Αλχιντί Εζεντίν είπε στο Al Jazeera ότι ο σουδανικός στρατός είναι αποφασισμένος να ολοκληρώσει τη στρατιωτική του επιχείρηση έως ότου το Χαρτούμ «καθαρίσει» εντελώς τους θύλακες των RSF, από τους οποίους έχουν απομείνει ελάχιστοι.

«Η μάχη βρίσκεται τώρα σε ζωτικής σημασίας τοποθεσίες της πρωτεύουσας», είπε ο Εζεντίν στο Al Jazeera από το Χαρτούμ, εξηγώντας ότι μερικά από αυτά τα σημεία-κλειδιά ήταν από κοινού φυλασσόμενα.

«Όπως έχουν τα πράγματα τώρα, οι RSF δεν έχουν προπύργια – όλα καταστράφηκαν. Έχουν στρατεύματα που κινούνται σε διαφορετικές τοποθεσίες χωρίς καμία καθοδήγηση ή κεντρική διοίκηση».

Σχέδια εκκένωσης Ευρωπαίων υπηκόων

Ισπανικά στρατιωτικά αεροσκάφη βρίσκονται σε ετοιμότητα και είναι έτοιμα να απομακρύνουν περίπου 60 Ισπανούς υπηκόους και περίπου 20 πολίτες από άλλες χώρες από το Χαρτούμ, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ.

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ξεκινούν προετοιμασίες για μια νέα προσπάθεια εκκένωσης Γερμανών πολιτών από το Σουδάν, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας στο πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Ανθρωπιστική κρίση

Οι νεκροί, σύμφωνα με τις νεότερες αναφορές έχουν ξεπεράσει του 400 και οι τραυματίες τους 3.500, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο Αλί Μπασίρ του Συνδικάτου γιατρών του Σουδάν είπε ότι περίπου 55 νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω των μαχών.

Όπως αναφέρεται, κάτοικοι του Χαρτούμ προσπαθούν να περάσουν τη μέρα με πολύ μικρές μερίδες φαγητού, προκειμένου να διαρκέσουν περισσότερο οι ελάχιστες προμήθειές τους, τη στιγμή που σε πολλές γειτονιές το να βγουν από το σπίτι είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο. Παράλληλα, ακόμα και σε σούπερμάρκετ, τα τρόφιμα είναι λιγοστά καθώς, αφενός δεν μπορεί να γίνει ανεφοδιασμός και, αφετέρου, οι διακοπές ρεύματος έχουν προκαλέσει αλλοίωση των τροφίμων.

Το νερό είναι επίσης ελάχιστο σε πολλές γειτονιές.

«Δεν έχουμε τρεχούμενο νερό εδώ και δύο μέρες. Ζούμε σε κουβάδες με νερό», είπε ένας ακτιβιστής στο Al Jazeera. «Δεν κάνουμε μπάνιο ή ντους. Δεν χρησιμοποιούμε πολλά πιάτα στην κουζίνα. Χρησιμοποιούμε μόνο ένα πιάτο και ένα φλιτζάνι για νερό».

Νεκρό ένα μέλος ανθρωπιστικής αποστολής

Ένα μέλος ανθρωπιστικής αποστολής σκοτώθηκε σήμερα, όταν το όχημά του χτυπήθηκε από διασταυρούμενα πυρά, σύμφωνα με δήλωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

«Λυπάμαι βαθιά για τον θάνατο του ανθρωπιστή συναδέλφου μας και συμπαραστέκομαι στη σύζυγό του, το νεογέννητο παιδί του και την ομάδα μας στο Σουδάν», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ, Αντόνιο Βιτορίνο.

Όταν πυροβολήθηκε, ο εργαζόμενος ταξίδευε με την οικογένειά του κοντά στο Ελ Ομπέιντ, μια πόλη νοτιοδυτικά του Χαρτούμ, δήλωσε ο ΔΟΜ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα