ΑΘΗΝΑ
01:46
|
06.05.2024
Διπλωμάτες και υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Κίνας πρόκειται να απομακρυνθούν αεροπορικώς από το Σουδάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διπλωμάτες και υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Κίνας πρόκειται να απομακρυνθούν αεροπορικώς από το Σουδάν καθώς οι μάχες συνεχίζονται εκεί, αναφέρει ανακοίνωση του σουδανικού στρατού, μεταδίδει το BBC.

Ο αρχηγός του στρατού Φατάχ αλ Μπουρχάν συμφώνησε να διευκολύνει και να εξασφαλίσει την εκκένωσή τους «τις επόμενες ώρες», ανέφερε.

Κλείζεται σε μια σκληρή μάχη εξουσίας με τον αρχηγό μιας αντίπαλης παραστρατιωτικής φατρίας, των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι προετοιμάζεται για «ορισμένα απρόοπτα».

Ωστόσο, οι σφοδρές μάχες στο κέντρο της πόλης το Σάββατο κατέστησαν ασαφές πώς θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν εκκενώσεις από το αεροδρόμιο του Χαρτούμ.

Άνθρωποι στο Χαρτούμ που μίλησαν στο BBC περιέγραψαν έντονες μάχες στο κέντρο της πόλης το Σάββατο.

Δήλωση του σουδανικού στρατού ανέφερε ότι Βρετανοί, ΗΠΑ, Γάλλοι και Κινέζοι υπήκοοι και διπλωμάτες θα απομακρυνθούν αεροπορικώς με στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη από την πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι «κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξει τους Βρετανούς υπηκόους και το διπλωματικό προσωπικό στο Χαρτούμ».

Ανέφερε ότι το υπουργείο Άμυνας του συνεργάζεται με το υπουργείο Εξωτερικών για να προετοιμαστεί για μια σειρά από διατάξεις, χωρίς να διευκρινίζει εάν η άμεση εκκένωση περιλαμβάνεται σε αυτά τα σχέδια.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ προήδρευσε σε συνεδρίαση της Cobra – επιτροπής αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών – το πρωί του Σαββάτου σχετικά με την κατάσταση στο Σουδάν.

Μια βρετανίδα πολίτης στο Χαρτούμ είπε στο BBC ότι αισθάνεται «εντελώς εγκαταλειμμένη» από τη βρετανική κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι δεν της έχουν δοθεί «πολλές πολλές πληροφορίες» σχετικά με πιθανά σχέδια εκκένωσης.

«Παραμένει πολύ καταθλιπτικό, ανησυχητικό και μπερδεμένο να είσαι Βρετανός στο έδαφος εδώ», είπε. «Είμαστε ακόμα στο σκοτάδι».

«Δεν έχουμε ένα σχέδιο, δεν έχουμε καν ένα είδος σχεδίου για ένα σχέδιο. Καταλαβαίνουμε ότι αυτή είναι μια ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς απλώς έχουμε εγκαταλειφθεί εντελώς από πολλές απόψεις εδώ.»

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε επίσης ότι κανονίζει την εκκένωση των πολιτών της και των υπηκόων των «αδελφών» χωρών. Το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Al-Ekhbariyah μετέδωσε ότι ορισμένοι Σαουδάραβες πολίτες και άλλοι υπήκοοι έφτασαν στο λιμάνι της Τζέντα το Σάββατο.

Ο υπουργός Άμυνας της Ισπανίας είπε ότι έξι αεροπλάνα αποστέλλονται στο Τζιμπουτί στο πλαίσιο των προσπαθειών της χώρας να εκκενώσει Ισπανούς και άλλους.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ έχει κλείσει λόγω της βίας, με τις ξένες πρεσβείες -συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ- να μην μπορούν να φέρουν τους πολίτες τους στην πατρίδα.

Η σύγκρουση έχει εισέλθει στη δεύτερη εβδομάδα της, παρά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές – ο στρατός και το RSF – συμφώνησαν σε μια τριήμερη κατάπαυση του πυρός για τον εορτασμό της μουσουλμανικής εορτής του Eid al-Fitr, ξεκινώντας από την Παρασκευή.

Σποραδικοί πυροβολισμοί και αεροπορικές επιδρομές ακούστηκαν στην πρωτεύουσα το Σάββατο παρά την εκεχειρία.

Μια πρώην υπουργός Εξωτερικών, η Μαριάμ αλ-Μάχντι, η οποία έχει βρει καταφύγιο στο Χαρτούμ είπε στο BBC ότι η κατάπαυση του πυρός «δεν ήταν καθόλου ωφέλιμη».

«Είμαστε χωρίς ρεύμα τις τελευταίες 24 ώρες. Είμαστε χωρίς νερό τις τελευταίες έξι ημέρες», είπε.

Ιατρικές ομάδες στοχοποιούνται στις μάχες, είπε, προσθέτοντας: «Υπάρχουν σάπια σώματα των νέων μας στους δρόμους».

Σφοδρές οδομαχίες ξέσπασαν στο Χαρτούμ στις 15 Απριλίου μετά από διαφωνίες μεταξύ των ηγετών και των δύο πλευρών – του στρατηγού Μπουρχάν και του αρχηγού των RSF Μοχάμεντ Χαμντάν «Χεμενττί» Νταγκάλο – σχετικά με το πώς θα έπρεπε να διοικείται το Σουδάν.

Και οι δύο κατείχαν κορυφαίες θέσεις στην τρέχουσα στρατιωτική κυβέρνηση του Σουδάν, που σχηματίστηκε μετά το πραξικόπημα του 2019 που ανέτρεψε τον μακροχρόνιο ηγέτη Ομάρ αλ-Μπασίρ.

Υποτίθεται ότι έπρεπε να συγχωνεύσουν τις δυνάμεις τους, αλλά το RSF αντιστάθηκε σε αυτή την αλλαγή, κινητοποιώντας τα στρατεύματά του που κλιμακώθηκαν σε μάχες πλήρους κλίμακας την περασμένη εβδομάδα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Ο αριθμός των νεκρών πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς οι άνθρωποι αγωνίζονται να φτάσουν στα νοσοκομεία.

Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως πολίτες, έχουν επίσης τραυματιστεί, με τα ιατρικά κέντρα να πιέζονται για να αντιμετωπίσουν την εισροή ασθενών.

Μαζί με το Χαρτούμ, η δυτική περιοχή του Νταρφούρ, όπου πρωτοεμφανίστηκαν οι RSF, έχει επίσης επηρεαστεί άσχημα από τις μάχες.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι έως και 20.000 άνθρωποι – κυρίως γυναίκες και παιδιά – έχουν εγκαταλείψει το Σουδάν για να αναζητήσουν ασφάλεια στο Τσαντ, πέρα από τα σύνορα από το Νταρφούρ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα