ΑΘΗΝΑ
04:51
|
06.05.2024
Η κορύφωση της αντιπαράθεσης μεταξύ δύο συμμοριών, κόστισε τη ζωή σε εβδομήντα άτομα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων στην Αϊτή (OCHA), από τις 14 έως τις 19 Απριλίου, μια διαμάχη μεταξύ αντίπαλων συμμοριών κορυφώθηκε, προκαλώντας εβδομήντα θανάτους και σαράντα τραυματισμούς, σε υψηλού κινδύνου περιοχές του Σιτέ Σολέιγ στο Πορτ-ο-Πρενς.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των θυμάτων περιλαμβάνει 18 γυναίκες και 2 παιδιά, καθώς και 12 γυναίκες που έχουν τραυματιστεί. Σύμφωνα με τη δήλωση που εκδόθηκε από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), οι συνθήκες που επικρατούν όσον αφορά την ασφάλεια και τις ανθρωπιστικές συνθήκες σε πολλές περιοχές του Σιτέ Σολέιγ, στις οποίες κατοικούν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, «έχουν φθάσει σε ανησυχητικό επίπεδο».

«Οι γυναίκες και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στη βαρβαρότητα των συμμοριών», αναφέρει το έγγραφο. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες έχουν επηρεάσει σοβαρά την ελευθερία του πληθυσμού όσον αφορά την κινητικότητα και την πρόσβαση σε απαραίτητα εμπορεύματα και υπηρεσίες. Η μάχη είχε επιπλέον ως αποτέλεσμα το κλείσιμο πολλών σχολείων και κέντρων υγείας στην περιοχή.

«Οι συγκρούσεις κλιμακώνονται στο Σιτέ Σολέιγ. Η κατάσταση στο Μπρούκλιν, για παράδειγμα, είναι δραματική. Οι άνθρωποι νιώθουν πολιορκημένοι. Δεν μπορούν πλέον να αφήσουν τα σπίτια τους υπό τον φόβο της ένοπλης βίας και του τρόμου που επιβάλλεται από συμμορίες», δήλωσε η Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Αϊτής Ουλρίκα Ρίτσαρντσον.

Επιπλέον, εκτός από το θέμα της ένοπλης σύγκρουσης, οι κάτοικοι του Σιτέ Σολέιγ αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα επισιτιστικής ανασφάλειας και η τοποθεσία θεωρείται ζώνη υψηλού κινδύνου για το ξέσπασμα χολέρας. Η επιδείνωση των συνθηκών υγιεινής και διαβίωσης στην περιοχή έχει αποδοθεί στην αδιάκοπη νεροποντή που σημειώθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες.

Η προαστιακή περιοχή Σιτέ Σολέιγ, στους πρόποδες της μητροπολιτικής περιοχής Πορτ-ο-Πρενς, πλημμυρίζει από τα απόβλητα της πρωτεύουσας. Ως αποτέλεσμα, τα σκουπίδια εμποδίζουν εντελώς την πρόσβαση στη γειτονιά του Μπρούκλιν, εμποδίζοντας πλήρως την είσοδο οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των βυτιοφόρων. Η OCHA δήλωσε ότι οι παρούσες συνθήκες ευνοούν την αναζωπύρωση της επιδημίας χολέρας και τη διάδοση άλλων παρόμοιων εστιών.

Ο Συντονιστής Ανθρωπιστικής Βοήθειας στην Αϊτή τόνισε την κρισιμότητα της ανεμπόδιστης μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας σε άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς και τη διασφάλιση της ασφάλειας του ζωτικού προσωπικού, των εγκαταστάσεων υποδομής και των βασικών υπηρεσιών, όπως η παροχή νερού, η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη.

Η διατήρηση της ασφαλούς πρόσβασης σε θεμελιώδεις υπηρεσίες, πόρους και ανθρωπιστική βοήθεια είναι υψίστης σημασίας για τη διασφάλιση μιας βιώσιμης κατάστασης.

Τους τελευταίους μήνες, η Αϊτή γνώρισε μια έξαρση της κοινωνικοοικονομικής και πολιτικής αναταραχής.

Η χώρα αυτή τη στιγμή παλεύει με κλιμακωμένα επίπεδα βίας και την επανεμφάνιση της χολέρας, αποτελώντας μέχρι στιγμής σοβαρή ανησυχία για τη δημόσια υγεία, καθώς μετρά σχεδόν 600 θανάτους από χολέρα από τον Οκτώβριο του 2022.

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής, Αριέλ Ανρί, έκανε επίσημη έκκληση για την ανάπτυξη ξένου στρατιωτικού προσωπικού υπό το φως των προαναφερθέντων συνθηκών. Ωστόσο, αυτή η έκκληση δεν έχει προς το παρόν ικανοποιηθεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα