ΑΘΗΝΑ
08:40
|
22.09.2024
Οι υπογράφοντες καλούν το Παρίσι «να κηρύξει αμέσως τον πρέσβη Λου Σαγέ ως persona non grata σαν απάντηση στην εντελώς απαράδεκτη συμπεριφορά του».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες βουλευτές από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες κάλεσαν τη Γαλλία να εκδιώξει τον πρεσβευτή της Κίνας στη χώρα, Λου Σαγέ. Την περασμένη εβδομάδα, ο διπλωμάτης αμφισβήτησε το κατά πόσον οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες μπορούν σήμερα να θεωρηθούν κυρίαρχες στο τρέχον πλαίσιο του διεθνούς δικαίου – ένα σχόλιο που τον έφερε σε αντιπαράθεση με πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε.

Μια ανοιχτή επιστολή προς την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, η οποία δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Le Monde την Κυριακή, απαριθμούσε 80 βουλευτές ως υπογράφοντες.

Οι βουλευτές προέτρεψαν το Παρίσι «να κηρύξει αμέσως τον πρέσβη Λου Σαγέ ως persona non grata σαν απάντηση στην εντελώς απαράδεκτη συμπεριφορά του».

Ο Λου δεν είναι η πρώτη φορά που συγκεντρώνει βέλη κριτικής, αφού τα τελευταία τέσσερα χρόνια που βρίσκεται σε αυτή τη θέση έχει αποκτήσει τη φήμη πως αποτελεί ενσάρκωση της διεκδικητικής εξωτερικής πολιτικής της Κίνας, που κωδικοποιείται ως «διπλωματία λύκου-πολεμιστή».

Το σχόλιο του Λου «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» και αποτελεί «απειλή κατά της ασφάλειας των ευρωπαϊκών χωρών – εταίρων της Γαλλίας», επιμένουν οι υπογράφοντες. Οι βουλευτές κατηγόρησαν επίσης τον Κινέζο διπλωμάτη ότι είχε κάνει εμπρηστικά σχόλια στο παρελθόν. Αναφέρθηκαν στα σχόλια που έκανε τον περασμένο Αύγουστο σχετικά με τον λαό της Ταϊβάν που χρειάζεται να «επανεκπαιδευτεί» αφού η Κίνα ανακτήσει τον έλεγχο του αυτοδιοικούμενου νησιού.

Το Σάββατο, η Λετονία, η Εσθονία και η Λιθουανία διαμαρτυρήθηκαν για το τελευταίο σχόλιο του Λου, που έγινε στη γαλλική τηλεόραση. Τα τρία κράτη της Βαλτικής κάλεσαν τους Κινέζους επιτετραμμένους τους για να «δώσουν εξηγήσεις».

Σε δήλωση την Κυριακή, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε την αλληλεγγύη του προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και κάλεσε την Κίνα να διευκρινίσει τη θέση της για το θέμα.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, με τη σειρά του, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του επιτετραμμένου του Πεκίνου στο Παρίσι ως «απαράδεκτες».

Στην αμφιλεγόμενη συνέντευξη ο πρεσβευτής ισχυρίστηκε ότι «οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης δεν έχουν πραγματικό καθεστώς στο διεθνές δίκαιο, επειδή δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία που να ορίζει την ιδιότητά τους ως κυρίαρχης χώρας».

Επιπλέον, ερωτώμενος εάν θεωρεί την Κριμαία μέρος της Ρωσίας ή της Ουκρανίας, επισήμανε ότι η Κριμαία ήταν αρχικά ρωσική και είχε δοθεί στην Ουκρανία από τον Σοβιετικό ηγέτη Νικήτα Χρουστσόφ στα μέσα της δεκαετίας του 1950.

Εν τω μεταξύ, η κινεζική πρεσβεία στη Γαλλία διέγραψε μια απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης του Λου από τον επίσημο λογαριασμό της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης WeChat, λίγες ώρες αφότου τη δημοσίευσε νωρίς τη Δευτέρα.

Μιλώντας στον Τύπο σήμερα, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, επανέλαβε ότι το Πεκίνο «σέβεται το καθεστώς κυρίαρχου κράτους των συμμετεχουσών δημοκρατιών μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης». Τόνισε επίσης ότι η Κίνα ήταν από τις πρώτες χώρες που σύναψαν διπλωματικές σχέσεις με τα νέα κράτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Παπαϊωάννου, το «Ποντίκι», η προδομένη μεταπολίτευση και ο ιστορικός αναθεωρητισμός

Ψυχραιμία μπροστά στα «βάσανα» της γαλλικής (κέντρο) αριστεράς

Το Telegram επίσημα ξεκινά να συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές

Χεζμπολάχ: Νέο μπαράζ ρουκετών κατά του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα