ΑΘΗΝΑ
21:14
|
27.04.2024
Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, τα καλέσματα του Μακρόν για διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση και της Κίνας, έχουν «ενοχλήσει» τον Λευκό Οίκο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Λευκός Οίκος είναι «ενοχλημένος» από τη μονομερή προσπάθεια του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, να ξεκινήσει διπλωματικές διαπραγματεύσεις για τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας με μεσολάβηση της Κίνας, ανέφεραν πηγές στο Bloomberg.

Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις σκέψεις της κυβέρνησης Μπάιντεν για το θέμα, η πρόσφατη κίνηση του Γάλλου ηγέτη «δεν έγινε θερμά αποδεκτή στην Ουάσιγκτον», ανέφερε το πρακτορείο την Κυριακή.

Οι πηγές υποστήριξαν ότι «ο Λευκός Οίκος ενοχλήθηκε από το ότι προσλαμβάνει ότι ο Μακρόν λειτουργεί μόνος σε ένα λεπτό διπλωματικό ζήτημα χωρίς διαβούλευση με συμμάχους».

Οι άνθρωποι που επικαλείται το Bloomberg είπαν επίσης ότι δεν πιστεύουν στην επιτυχία της πρωτοβουλίας του Γάλλου προέδρου, επισημαίνοντας ότι είχε προτείνει άλλα ειρηνευτικά σχέδια κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, αλλά έπειτα έκανε πίσω.

Υποστήριξαν ότι ήταν «σαφές» ότι το Πεκίνο δεν είχε καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Μόσχα σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, ανέφερε η το δημοσίευμα.

Το Bloomberg υπογραμμίζει ιδιαιτέρως και το πρόσφατο περιστατικό κατά το οποίο ο Λου Σαγιέ, πρέσβης της Κίνας στη Γαλλία, ερωτώμενος εάν θεωρεί την Κριμαία μέρος της Ρωσίας ή της Ουκρανίας, επισήμανε ότι η περιοχή δόθηκε από τη Ρωσία στην Ουκρανία από τον Νικίτα Χρουστσόφ.

«Αυτές οι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ δεν έχουν πραγματικό καθεστώς στο διεθνές δίκαιο επειδή δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία για την υλοποίηση του κυρίαρχου καθεστώτος τους», πρόσθεσε ο Λου, σε συνέντευξη που έδωσε στην γαλλική τηλεόραση την Παρασκευή.

Μιλώντας στον Τύπο σήμερα, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, δήλωσε ότι το Πεκίνο «σέβεται το καθεστώς κυρίαρχου κράτους των συμμετεχουσών δημοκρατιών μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης».

Την περασμένη εβδομάδα, το Bloomberg επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές ότι η Γαλλία επιδιώκει να αναβιώσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μέχρι αυτό το καλοκαίρι με την κινεζική βοήθεια.

Ο Μακρόν ισχυρίστηκε ότι ζήτησε από τον σύμβουλό του για την εξωτερική πολιτική, Εμμανουέλ Μπονέ, να συνεργαστεί απευθείας με τον Γουάνγκ Γι, τον κορυφαίο Κινέζο αξιωματούχο που είναι υπεύθυνος για τις εξωτερικές σχέσεις, για τη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη για τη διευθέτηση της κρίσης.

Κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο νωρίτερα τον Απρίλιο, ο Μακρόν προέτρεψε τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να κάνει τη Ρωσία «να συνέλθει» σχετικά με την Ουκρανία. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, δεν κατάφερε να πείσει την Κίνα να ευθυγραμμίσει περισσότερο την πολιτική της στη σύγκρουση με τη δυτική.

Το Πεκίνο λέει εδώ και μήνες ότι χρειάζονται ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία, ενώ τόνισε ότι οποιαδήποτε διευθέτηση θα πρέπει να σέβεται τα συμφέροντα όλων των μερών. Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν επίσης κατηγορήσει για το ξέσπασμα της σύγκρουσης τις ενέργειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.

Μετά το ταξίδι του στο Πεκίνο, ο Μακρόν προσπάθησε να απομακρύνει το Παρίσι από την επιθετική γραμμή της Ουάσιγκτον για την Κίνα, λέγοντας ότι «οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να επιλύσουν την κρίση στην Ουκρανία», επομένως δεν πρέπει να επιτρέψουν να συρθούν στην αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας πάνω από την Ταϊβάν. Η Ευρώπη πρέπει να αναζητήσει «στρατηγική αυτονομία», επέμεινε.

Οι προσπάθειες του Μακρόν να βελτιώσει τις σχέσεις με την Κίνα και να εμπλακεί στην ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία έχουν επικριθεί από άλλα κράτη της Ε.Ε. ως πρόωρες και ως θέτουσες σε κίνδυνο την ενότητα του μπλοκ.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία επίσης επισκέφθηκε προσφάτως την Κίνα, έχει υποστηρίξει πλήρως τη στάση των ΗΠΑ για την Ταϊβάν. Ο Πολωνός ομόλογός της, Ματέους Μοραβιέτσκι, είπε ότι η Ε.Ε. θα «πυροβολήσει τα γόνατά της» εάν προσπαθήσει να αναζητήσει «στρατηγική αυτονομία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα