Η κυβέρνηση Μπάιντεν προετοιμάζεται μυστικά για μια αποτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση και τις επιπτώσεις της, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Politico.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν φοβάται ότι η επιχείρηση δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους της, με αποτέλεσμα την πρόκληση δυσαρέσκειας και στις δύο πλευρές: τόσο εκείνων που υποστηρίζουν έναν παρατεταμένο πόλεμο, όσο και εκείνων που ζητούν κάποιου είδους διπλωματική διευθέτηση, αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο ανώνυμους ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Όπως εξηγεί το άρθρο, η μία πλευρά θα κατηγορούσε τις ΗΠΑ ότι δεν παρείχαν στο Κίεβο πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη και πρόσθετα συστήματα αεράμυνας, ενώ η άλλη θα έλεγε ότι κάτι τέτοιο, δηλαδή η παροχή όπλων, δεν είχε αποτέλεσμα.
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει την Ουκρανία για τις συνέπειες της υπερβολικής σε σχέση με τα στρατεύματά της επέκτασης των φιλοδοξιών της. Προβαίνει επιπλέον σε έναν παραλληλισμό με την προειδοποίηση που έδωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν στην πρώην αφγανική κυβέρνηση, όταν οι Ταλιμπάν κέρδιζαν ταχέως τη χώρα κατά τη αποχώρηση των ΗΠΑ το 2021.
Το ενδεχόμενο, ωστόσο, να υποχωρήσει η Ουκρανία από τις υψηλότερες φιλοδοξίες της είναι, αναφέρει το Politico, το λιγότερο, απίθανο. «Είναι σαν να είναι η μόνη και τελευταία ευκαιρία για την Ουκρανία να δείξει ότι μπορεί να κερδίσει, κάτι που φυσικά δεν είναι αλήθεια», δήλωσε η Αλίνα Πολιάκοβα, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής στην Ουάσιγκτον.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντενίς Σμιχάλ δήλωσε, σύμφωνα με το The Hill, ότι το Κίεβο θα μπορούσε να ξεκινήσει μια αντεπίθεση το καλοκαίρι. Ωστόσο, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι η επιχείρηση είχε προγραμματιστεί για τις 30 Απριλίου. Την περασμένη εβδομάδα, ένας Ουκρανός πολιτικός φέρεται να είπε ότι η Ουκρανία σχεδίαζε την αντεπίθεσή της τον Απρίλιο, αλλά αναγκάστηκε να την καθυστερήσει επ’ αόριστον λόγω έλλειψης πυρομαχικών.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Politico, υπάρχει η πεποίθηση ότι το Κίεβο είναι πρόθυμο να εξετάσει το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής των στόχων του, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, και ένας πιο μετριοπαθής στόχος μπορεί να είναι ευκολότερο να «πωληθεί» ως νίκη.
Υπήρξε συζήτηση, σύμφωνα με τις πηγές του Politico, για τον χαρακτηρισμό της στους Ουκρανούς ως «κατάπαυση του πυρός» και όχι ως μόνιμες ειρηνευτικές συνομιλίες, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα στην Ουκρανία να ανακτήσει περισσότερο από το έδαφός της σε μελλοντική ημερομηνία. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στο Κίεβο: ίσως εγγυήσεις ασφαλείας σαν το ΝΑΤΟ, οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερη στρατιωτική βοήθεια για την αναπλήρωση και την ενίσχυση των δυνάμεών της κ.ο.κ.