ΑΘΗΝΑ
10:54
|
03.05.2024
Πηγές του Politico κοντά στην κυβέρνηση του Κιέβου ισχυρίζονται ότι οι ΗΠΑ υποτιμούν τις δυνατότητες του ουκρανικού στρατού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανώτεροι αξιωματούχοι στο Κίεβο φέρονται να είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από τη διαρροή εγγράφων των αμερικανικών υπηρεσιών που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της Ουκρανίας να πραγματοποιήσει επιτυχώς μια αντεπίθεση μέσα στην άνοιξη, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Politico.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο θυμός προέρχεται από μια υποτιθέμενη «άκρως απόρρητη» αξιολόγηση του Πενταγώνου από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την οποία οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να μετρήσουν μόνο «μέτρια εδαφικά κέρδη» από την πολυαναμενόμενη επιχείρηση.

Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι το έγγραφο δείχνει ότι οι ΗΠΑ για άλλη μια φορά υποτιμούν τις δυνατότητες του ουκρανικού στρατού.

«Οι ίδιοι άνθρωποι που έλεγαν ότι το Κίεβο θα πέσει σε τρεις ημέρες, τώρα διαρρέουν επιβλαβείς και εξίσου γελοίες πληροφορίες ενόψει μιας επίθεσης κρίσιμης σημασίας για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο», είπε στο Politico πηγή που βρίσκεται κοντά σε ανώτερους αξιωματούχους στο Κίεβο.

Ένας ανώνυμος Ουκρανός αξιωματούχος του στρατού είπε επίσης στο μέσο ότι «υπάρχουν κάποιοι που συνεχίζουν να διστάζουν» σχετικά με την πιθανότητα επιτυχίας της αντεπίθεσης. Η πηγή επέμεινε ότι οι απαισιόδοξες προβλέψεις «δεν είναι η αλήθεια» και υποστήριξε ότι οι διαρροές θέτουν εν αμφιβόλω την αποφασιστικότητα της Αμερικής να στηρίξει το Κίεβο στην προσπάθειά του να ανακαταλάβει εδάφη.

Το Politico ισχυρίζεται ότι ένας τρίτος Ουκρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η απογοήτευση είναι ευρέως διαδεδομένη στο Κίεβο, αν και και οι τρεις πηγές επέλεξαν να παραμείνουν ανώνυμες.

Σε επίσημο επίπεδο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα ανέφερε στο Twitter ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, τον κάλεσε προσωπικά την Τρίτη για να επιβεβαιώσει την «σιδηρά υποστήριξη των ΗΠΑ». Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «απέρριψε κατηγορηματικά οποιεσδήποτε προσπάθειες να αμφισβητηθεί η ικανότητα της Ουκρανίας να κερδίσει στο πεδίο της μάχης», πρόσθεσε ο Κουλέμπα.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν, καθώς και προηγούμενες δηλώσεις αξιωματούχων στο Κίεβο και την Ουάσιγκτον, η Ουκρανία σχεδιάζει να εξαπολύσει μεγάλη αντεπίθεση εντός των επόμενων εβδομάδων. Ο απώτερος στόχος της επιχείρησης είναι η κατάληψη εδαφών που εντάχθηκαν στη Ρωσία το περασμένο φθινόπωρο και η αποκοπή της χερσαίας πρόσβασης της Μόσχας στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ακόμη και πριν εμφανιστούν τα φερόμενα απόρρητα έγγραφα στο Διαδίκτυο, αρκετοί δυτικοί αξιωματούχοι αμφισβήτησαν δημόσια τις προοπτικές επιτυχίας του Κιέβου, επικαλούμενοι την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, προμηθειών και υλικοτεχνικής υποστήριξης. Ωστόσο, το Κίεβο προέτρεψε τους δυτικούς συμμάχους του να συνεχίσουν να στέλνουν χρήματα και όπλα, ακόμη κι αν η επίθεση δεν επιτύχει όλους τους στόχους της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα από τους θεατές

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα