ΑΘΗΝΑ
22:58
|
26.04.2024
Περίπου 10.000 διέφυγαν στο Νότιο Σουδάν για να ξεφύγουν από τις μάχες μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών δυνάμεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενώ η απομάκρυνση των υπηκόων τους από το Σουδάν έχει γίνει βασικό μέλημα άλλων κρατών, χιλιάδες Σουδανοί προσπαθούν επίσης να εγκαταλείψουν τη χώρα, εν μέσω της σύγκρουσης μεταξύ του στρατού του Σουδάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF).

Καθώς οι ξένες κυβερνήσεις μετέφεραν εκατοντάδες πολίτες τους μακριά από το Σουδάν, πολλοί Σουδανοί αναζητούν απεγνωσμένα τρόπους να ξεφύγουν από το χάος που έχει κατακλύσει τη χώρα τους, καθώς δύο αντίπαλοι στρατηγοί μάχονται για την εξουσία.

Για πολλούς Σουδανούς, η εκκένωση των ξένων υπηκόων είναι ένα τρομακτικό σημάδι ότι οι διεθνείς δυνάμεις, αφού απέτυχαν επανειλημμένα να μεσολαβήσουν για κατάπαυση του πυρός, περιμένουν μόνο επιδείνωση των μαχών.

Κατά τη διάρκεια εννέα ημερών πολέμου στο Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις, εκατομμύρια έχουν παγιδευτεί στα σπίτια τους από εκρήξεις, πυροβολισμούς και ένοπλους μαχητές στους δρόμους, ενώ οι προμήθειες τροφίμων εξαντλούνται και τα νοσοκομεία κοντεύουν να καταρρεύσουν.

Πολλοί Σουδανοί, μαζί με Αιγύπτιους και άλλους ξένους που δεν μπορούσαν να επιβιβαστούν σε πτήσεις, διακινδύνευσαν τη μακρά και επικίνδυνη διαδρομή προς τα βόρεια σύνορα προς την Αίγυπτο.

Φοβάται ότι μόλις ολοκληρωθούν οι εκκενώσεις από το εξωτερικό, οι δύο στρατηγοί στις αντίπαλες πλευρές της σύγκρουσης θα μπορούσαν να κλιμακώσουν την σύγκρουση.

Δέκα χιλιάδες άτομα πέρασαν στο Νότιο Σουδάν

Περίπου 10.000 πρόσφυγες εισήλθαν στο Νότιο Σουδάν από το Σουδάν τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να διαφύγουν από τις μάχες μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών δυνάμεων, δήλωσαν αξιωματούχοι στην κομητεία Ρενκ του Νοτίου Σουδάν.

Περίπου 6.500 πέρασαν τα σύνορα το Σάββατο και άλλοι 3.000 την Κυριακή, και περισσότεροι έφτασαν τη Δευτέρα, δήλωσε στο Reuters ο επίτροπος της κομητείας Κακ Παντιέτ.

Ο διοικητής του στρατού στο Ρενκ, Ντάου Ατουρτζόνγκ, είπε ότι τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που πέρασαν τα σύνορα είναι από το Νότιο Σουδάν ενώ οι υπόλοιποι είναι υπήκοοι του Σουδάν, της Ερυθραίας, της Κένυας, της Ουγκάντας και της Σομαλίας.

Το Σουδάν φιλοξενεί 800.000 πρόσφυγες από το Νότιο Σουδάν που έχουν διαφύγει εκεί λόγω μακροχρόνιων συγκρούσεων. Το Νότιο Σουδάν πέτυχε την ανεξαρτητοποίησή του από τον βόρειο γείτονά του το 2011.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα