ΑΘΗΝΑ
15:49
|
09.05.2024
Το αίτημα ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης υποστήριξαν 33 από τα 46 μέλη, ενώ 7 καταψήφισαν και 5 απείχαν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σερβία μπορεί να αλλάξει τη στάση της για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας μετά την αποχή του Κιέβου από την ψηφοφορία για την αποδοχή του αιτήματος του αποσχισθέντος Κοσόβου να ενταχθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Η Υπουργική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα για να αποφασίσει την τύχη του αιτήματος του Κοσόβου. Το αίτημα υποστήριξαν 33 από τα 46 μέλη, ενώ επτά καταψήφισαν και πέντε απείχαν.

Η Ελλάδα, η Σλοβακία, η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη απείχαν. Η Αρμενία δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία. Καταψήφισαν η Σερβία, το Αζερμπαϊτζάν, η Κύπρος, η Γεωργία, η Ουγγαρία, η Ισπανία, η Ρουμανία.

«Πρέπει να πω ότι η Ουκρανία μας εξέπληξε δυσάρεστα» με το να είναι μεταξύ των μελών που απείχαν, είπε ο Ντάτσιτς λίγο μετά την ψηφοφορία.

«Όλη αυτή η ιστορία βασίζεται στην εδαφική ακεραιότητα όταν πρόκειται για [τη σύγκρουση στην] Ουκρανία. Ξέρετε πόση προσπάθεια χρειάζεται για [τη Σερβία] να ψηφίσει όλα τα ψηφίσματα, να καταδικάσει την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», είπε.

Ο διπλωμάτης επεσήμανε ότι «η εξωτερική πολιτική βασίζεται στην αμοιβαιότητα. Αυτό σίγουρα θα επηρεάσει τις απόψεις μας στο μέλλον για την εδαφική ακεραιότητα αυτών των χωρών», είπε, αναφερόμενος στην Ουκρανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Ελλάδα, τη Σλοβακία, την Αρμενία ως μερικά από τα μέλη, των οποίων οι ψήφοι τον εξέπληξαν.

Η Σερβία, η οποία έχει ιστορικά δεσμούς με τη Ρωσία, αντιστέκεται στις ευρωπαϊκές πιέσεις να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ωστόσο, καταδίκασε τη χρήση βίας από τη Μόσχα και επέμεινε ότι η εδαφική ακεραιότητα του ουκρανικού κράτους πρέπει να γίνει σεβαστή.

Η υπουργός Εξωτερικών της Πρίστινα, Ντονίκα Γκερβάλα-Σβαρτς, χαιρέτισε την ψηφοφορία ως «ένα ιστορικό βήμα, ίσως το πιο σημαντικό μετά την ανεξαρτησία μας». Η τελική ετυμηγορία για το αίτημα της Πρίστινα πρόκειται να εκδοθεί από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Ντάτσιτς καταδίκασε την εξέλιξη, προειδοποιώντας ότι μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου «ένα τμήμα κάποιας άλλης χώρας θα προσφερθεί να ενταχθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Κουτσούμπας από Νταχάου: «Φόρο τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα ενάντια στον φασισμό»

Φοιτητικοί Σύλλογοι: Ολονύχτια διαμαρτυρία την Δευτέρα για την Παλαιστίνη

Κύπρος: Απέπλευσε πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια για την πλωτή προβλήτα στη Γάζα

Νέες επιθέσεις σε πλοία ανέλαβαν οι Χούθι της Υεμένης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα