ΑΘΗΝΑ
22:26
|
15.05.2024
Όχλος στην Αϊτή ξυλοκόπησε και έκαψε μέχρι θανάτου 13 ύποπτα μέλη συμμορίας με λάστιχα εμποτισμένα με βενζίνη, αφότου τους απέσπασε από τις αστυνομικές αρχές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια ομάδα 13 ύποπτων συμμοριών ξυλοκοπήθηκε και κάηκε μέχρι θανάτου από όχλο στην πρωτεύουσα της Αϊτής, αφότου νωρίτερα οι ύποπτοι είχαν συλληφθεί από την αστυνομία που ερευνούσε το όχημά τους.

Αναφορές από αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ύποπτοι ξυλοκοπήθηκαν με λάστιχα εμποτισμένα με βενζίνη προτού πυρποληθούν στο Πορτ-ο-Πρενς, την πρωτεύουσα της χώρας.

Η αστυνομία δήλωσε ότι κατάσχεσε τα όπλα από τους υπόπτους λίγο πριν το συμβάν. Οι αστυνομικές αρχές δεν εξήγησαν, όμως, πώς τα μέλη του όχλου έπιασαν τους υπόπτους.

Η Αϊτή έχει περιέλθει σε ένα καθεστώς διαρκώς αυξανόμενης ανομίας μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ τον Ιούλιο του 2021. Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα ότι η ανασφάλεια στην πρωτεύουσα έχει φτάσει σε επίπεδα παρόμοια με τις χώρες σε πόλεμο.

Οι ένοπλες συμμορίες συνεχίζουν να ανταγωνίζονται για να επεκτείνουν τον εδαφικό τους έλεγχο και ότι οι συγκρούσεις με την αστυνομία και τις αντίπαλες συμμορίες έχουν «γίνει πιο βίαιες και συχνότερες», αφαιρώντας πολλές ζωές αμάχων, πρόσθεσε.

Η βία των συμμοριών οδήγησε στον θάνατο σχεδόν 70 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 18 γυναίκες και δύο παιδιά, μόνο μεταξύ 14 και 19 Απριλίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πολλά σχολεία και κέντρα υγείας αναγκάστηκαν να κλείσουν, ενώ η ένοπλη βία έχει επίσης επηρεάσει την πρόσβαση σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες.

«Ο λαός της Αϊτής συνεχίζει να υφίσταται μια από τις χειρότερες κρίσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εδώ και δεκαετίες και μια μεγάλη ανθρωπιστική έκτακτη ανάγκη», αναφέρει η έκθεση.

Από τη δολοφονία του Μοΐζ και έπειτα, το έθνος της Καραϊβικής ηγείται από τον πρωθυπουργό Αριέλ Χένρι, ο οποίος δεν κατάφερε να χαλιναγωγήσει τις συμμορίες που ελέγχουν τώρα περίπου το 60% της πρωτεύουσας.

Ο Χένρι και αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν επανειλημμένα ζητήσει την ανάπτυξη μιας διεθνούς δύναμης για να βοηθήσει την αστυνομία στον αγώνα της ενάντια στις εγκληματικές συμμορίες.

Μέχρι στιγμής, καμία χώρα δεν έχει προσφερθεί να ηγηθεί μιας τέτοιας δύναμης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να πείσουν τον Καναδά να αναλάβει τον ρόλο, αλλά ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί.

Ο Χένρι υποστηρίζει ότι μια τέτοια δύναμη είναι ζωτική για την παροχή ασφάλειας, ώστε να μπορούν να διεξαχθούν εκλογές που αναβληθεί εδώ για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση της Χεζμπολάχ σε βάση του Ισραήλ σε βάθος 35 χιλιομέτρων

Όχι στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα είπαν απόψε χιλιάδες πολίτες στην Αθήνα

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Φίτσο μετά την πολιιτκή δολοφονική απόπειρα

Στα τηλέφωνα με Μπλίνκεν και Ισμαήλ Χανίγια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα