ΑΘΗΝΑ
03:00
|
28.04.2024
«Υπάρχει τεράστιος βιολογικός κίνδυνος που σχετίζεται με την κατάληψη του κεντρικού εργαστηρίου δημόσιας υγείας… από ένα από τα μαχόμενα μέρη», δήλωσε εκπρόσωπος του ΠΟΥ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα για ενδεχόμενο βιολογικό κίνδυνο στο Σουδάν, αναφερόμενος στην κατάληψη εργαστηρίου στο οποίο διατηρούνται δείγματα παθογόνων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της πολιομυελίτιδας και της ιλαράς. Ο ΠΟΥ έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά επικίνδυνη» κατάσταση.

«Υπάρχει τεράστιος βιολογικός κίνδυνος που σχετίζεται με την κατάληψη του κεντρικού εργαστηρίου δημόσιας υγείας… από ένα από τα μαχόμενα μέρη», είπε ο Νιμά Σαΐντ Αμπίντ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στο Σουδάν, σε δημοσιογράφους στη Γενεύη μέσω τηλεδιάσκεψης. Είπε ότι οι τεχνικοί έχουν πεταχτεί έξω χωρίς «καμία πρόσβαση» στο εργαστήριο και χωρίς τρόπο να «φυλάσσουν με ασφάλεια το βιολογικό υλικό και τις διαθέσιμες ουσίες».

Ο Νιμά ανέφερε ότι τουλάχιστον 459 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 4.072 τραυματίστηκαν στις μάχες που ξέσπασαν στις 15 Απριλίου μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων (SAF) και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF).

Η πρωτεύουσα της χώρας, Χαρτούμ, και οι κοντινές πόλεις έχουν παραλύσει από σχεδόν δύο εβδομάδες έντονων βομβαρδισμών, που έχουν προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, νερού, φαρμάκων και καυσίμων.

Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών του Σουδάν, 13 νοσοκομεία έχουν βομβαρδιστεί και 19 χρειάστηκε να εκκενωθούν, έξι ασθενοφόρα δέχθηκαν επίθεση από στρατιωτικές δυνάμεις και άλλα δεν μπορούσαν να διέλθουν για να μεταφέρουν ασθενείς.

Ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους στο Σουδάν, αφού μερικοί από τους υπαλλήλους τους σκοτώθηκαν στις μάχες. «Σε περιοχές όπου οι έντονες μάχες παρεμπόδισαν τις ανθρωπιστικές μας επιχειρήσεις, αναγκαστήκαμε να μειώσουμε το αποτύπωμά μας», δήλωσε την Τρίτη ο Γενς Λάερκε, εκπρόσωπος του ανθρωπιστικού γραφείου του ΟΗΕ.

Τις τελευταίες ημέρες, δεκάδες χιλιάδες άμαχοι – Σουδανοί και ξένοι υπήκοοι – λέγεται ότι κατέφυγαν στην Αίγυπτο, το Τσαντ και το Νότιο Σουδάν. Η Λάουρα Λο Κάστρο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στο Τσαντ, δήλωσε ότι περίπου 20.000 πρόσφυγες έχουν ήδη φτάσει στη χώρα, με έως και 100.000 να αναμένονται στο «χειρότερο σενάριο».

Μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες για την καθιέρωση εκεχειρίας την περασμένη εβδομάδα, οι αντίπαλες παρατάξεις έχουν πλέον συμφωνήσει σε μια εκεχειρία 72 ωρών που ξεκινά σήμερα. Παρά τη συμφωνία, το Al Jazeera ανέφερε ότι οι έντονες μάχες συνεχίζονται κοντά στο προεδρικό μέγαρο στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας και νέες συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει στην πόλη Τζενέινα του Δυτικού Νταρφούρ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα