ΑΘΗΝΑ
18:35
|
28.04.2024
Ο στρατός συμφωνεί για παράταση της εκεχειρίας και συνομιλίες στην πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν. Εκτός φυλακής πραξικοπηματίες του προηγούμενου καθεστώτος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο στρατός του Σουδάν εξέφρασε την προθυμία του να παρατείνει την ασταθή εκεχειρία για άλλες 72 ώρες εν μέσω συνεχιζόμενων μαχών με τις αντίπαλες παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στα περίχωρα της πρωτεύουσας Χαρτούμ.

Ο στρατός ανακοίνωσε αργά την Τετάρτη ότι ο επικεφαλής του, στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, έδωσε την αρχική έγκριση σε ένα σχέδιο για παράταση της εκεχειρίας -που θα λήξει αργά την Πέμπτη- για άλλες 72 ώρες και για αποστολή ενός απεσταλμένου του στρατού στην Τζούμπα, την πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν, για συνομιλίες, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση της Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη (IGAD), ενός περιφερειακού οργανισμού της ανατολικής Αφρικής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η πρόταση διαμορφώθηκε από τους προέδρους του Νότιου Σουδάν, της Κένυας και του Τζιμπουτί, την ίδια ώρα που το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φακί Μαχαμάτ συζήτησαν επίσης τρόπους συνεργασίας για τον τερματισμό των μαχών στο Σουδάν.

Μέχρι ώρας δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση στην πρόταση για νέα εκεχειρία και συνάντησή στην Τζούμπα, από το αντίπαλο στρατόπεδο, αυτό των RSF.

Εύθραυστη εκεχειρία

Παρά την τρέχουσα εκεχειρία, μερικές από τις πιο σκληρές μάχες την Τετάρτη έγιναν στο Ομντουρμάν, μια περιοχή στο βόρειο άκρο του Χαρτούμ, όπου ο στρατός πολεμούσε με ενισχύσεις των RSF από άλλες περιοχές του Σουδάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε επίσης ότι πολεμικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από τα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας Χαρτούμ, προκαλώντας ισχυρά αντιαεροπορικά πυρά από τους παραστρατιωτικούς, ενώ στον νότο, πυρά πυροβόλων αναφέρθηκαν κοντά σε ένα από τα σπίτια του ηγέτη των RSF Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστού ως Χεμέντι.

Κίνδυνος ανθρωπιστικής καταστροφής

Από τότε που ξέσπασαν οι μάχες στο Σουδάν στις 15 Απριλίου, τουλάχιστον 512 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις πυροβολικού. Χιλιάδες τραυματίστηκαν και νοσοκομεία έχουν καταστραφεί, με πολλούς κατοίκους να προσπαθούν, ακόμα και πεζοί, να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα για να ξεφύγουν από τα διασταυρούμενα πυρά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μόνο το 16% των εγκαταστάσεων υγείας λειτουργούν στο Χαρτούμ με τον κίνδυνο για ακόμα περισσότερους θανάτους, λόγω ασθενειών και ελλείψεων σε τρόφιμα, νερό και ιατρικές υπηρεσίες να είναι πολύ μεγάλος.

Εκτιμάται ότι 50.000 παιδιά με οξύ υποσιτισμό βρίσκονται χωρίς βοήθεια καθώς διακόπηκαν τα ανθρωπιστικά προγράμματα λόγω των συγκρούσεων και τα νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε ιατρικές προμήθειες, ρεύμα και νερό, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη σε ενημέρωση την Τετάρτη.

Η κρίση έχει στείλει αυξανόμενους αριθμούς προσφύγων πέρα από τα σύνορα του Σουδάν, με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες να υπολογίζει ότι 270.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να καταφύγουν μόνο στο Νότιο Σουδάν και το Τσαντ.

Ξένοι που εκκενώθηκαν από το Χαρτούμ κάνουν λόγο για πτώματα που  παραμένουν για μέρες άταφα στους δρόμους, κτίρια που φλέγονται, κατοικημένες περιοχές που μετατρέπονται σε πεδία μάχης και νεαρούς που περιφέρονται στους δρόμους οπλισμένοι με μεγάλα μαχαίρια.

Σκιές του παρελθόντος

Το Σουδάν βρισκόταν σε μια πορεία προς την πολιτική διακυβέρνηση όταν ξέσπασαν οι εχθροπραξίες μεταξύ του στρατού και των RSF και εντείνονται οι ανησυχίες ότι η βία θα δώσει στον στρατό την ευκαιρία να εδραιώσει την κυριαρχία του και να αποκαταστήσει την επιρροή όσων συνδέονται με τον Ομάρ αλ Μπασίρ, ο οποίος απομακρύνθηκε από τους δύο στρατηγούς των οποίων οι δυνάμεις μάχονται τώρα στους δρόμους του Χαρτούμ, μετά από μαζικές διαδηλώσεις το 2019.

«Αυτός ο πόλεμος, ο οποίος πυροδοτείται από το ανατρεπόμενο καθεστώς, θα οδηγήσει τη χώρα σε κατάρρευση», αναφέρουν οι Δυνάμεις Ελευθερίας και Αλλαγής του Σουδάν (FCC), μια πολιτική ομάδα που ηγείται του σχεδίου μετάβασης στην πολιτική εξουσία.

Σύμφωνα με τον στρατό, ο 79χρονος αλ Μπασίρ, ο οποίος καταζητείται για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) της Χάγης, ενώ βρίσκεται και αντιμέτωπος για κατηγορίες που σχετίζονται με το πραξικόπημα του 1989 που τον έφερε στην εξουσία, μεταφέρθηκε από τη φυλακή Κόμπερ του Χαρτούμ σε στρατιωτικό νοσοκομείο, μαζί με τουλάχιστον τέσσερις πρώην αξιωματούχους του και νοσηλεύεται φρουρούμενος.

Εν τω μεταξύ, ο Αχμέντ Χαρούν, ο οποίος συνδέεται με τον αλ Μπασίρ, ανακοίνωσε την Τρίτη ο ίδιος και άλλοι συνεργάτες του δραπέτευσαν από τη φυλακή.

Ο Χαρούν καταζητείται επίσης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για φερόμενα εγκλήματα πολέμου, γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη  δυτική περιοχή του Νταρφούρ από το 2003 έως το 2018. Περίπου 300.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη σύγκρουση και 2,5 εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η εισαγγελία του ΔΠΔ είπε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση για το καθεστώς των κρατουμένων στις φυλακές Κόμπερ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Δύο νεκροί από έκρηξη πυρομαχικών στο Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν

Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ συμφώνησε να ακούσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε κίνηση στη Ράφα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα