ΑΘΗΝΑ
16:42
|
05.05.2024
Την Τετάρτη, ο Τζο Μπάιντεν δέχθηκε τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του στον Λευκό Οίκο για να ανακοινώσουν τη «Δήλωση της Ουάσιγκτον».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα σχέδια των ΗΠΑ να στείλουν υποβρύχια στη Νότια Κορέα οπλισμένα με πυρηνικά όπλα είναι πολύ πιθανό να οξύνουν τις εντάσεις στην περιοχή, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε την ανάπτυξη των υποβρυχίων μαζί με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Γιουν Σουκ-γέολ.

Μιλώντας στον Τύπο την Πέμπτη, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ υποστήριξε ότι «οι ΗΠΑ, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα και, αδιαφορώντας για την περιφερειακή ασφάλεια, επιμένουν να κάνουν χρήση του ζητήματος της χερσονήσου για να δημιουργήσουν ένταση».

Συνέχισε κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι έχει προσκολληθεί σε μια ψυχροπολεμική νοοτροπία, καθώς και ότι υπονόμευσε τη Συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων και τις προσπάθειες αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου.

Την Τετάρτη, ο Πρόεδρος Μπάιντεν δέχθηκε τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του στον Λευκό Οίκο, όπου οι δύο ηγέτες παρουσίασαν τη «Δήλωση της Ουάσιγκτον».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Μπάιντεν διακήρυξε ότι η «εκτεταμένη αποτροπή» κατά των «πυρηνικών και πυραυλικών απειλών της Βόρειας Κορέας» θα έχει στο εξής και πυρηνική διάσταση.

«Θα έχουμε επισκέψεις – επισκέψεις σε λιμάνια πυρηνικών υποβρυχίων και τέτοια πράγματα», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε επίσης ότι για να εξασφαλιστεί «ακόμη στενότερη συνεργασία, στενότερη διαβούλευση», τα δύο κράτη συμφώνησαν επίσης να ιδρύσουν ένα όργανο που θα ονομάζεται Πυρηνική Συμβουλευτική Ομάδα.

Η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί στην κορεατική χερσόνησο, υποστήριξε ο Μπάιντεν, «μέσω της ανωτερότητας των συντριπτικών δυνάμεων».

Η Πιονγκγιάνγκ έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 100 πυραύλους από τις αρχές του 2022 και αυτόν τον μήνα δοκίμασε τον πρώτο της διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο στερεού καυσίμου και ένα υποβρύχιο επιθετικό drone με πυρηνικό οπλισμό.

Η Ουάσιγκτον και η Σεούλ αντιλαμβάνονται τις αυξημένες στρατιωτικές δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας ως απειλή για την ασφάλεια και έχουν εντείνει τις κοινές ασκήσεις τους στη χερσόνησο ως απάντηση.

Η Βόρεια Κορέα, με τη σειρά της, ισχυρίζεται ότι το πυραυλικό της πρόγραμμα έχει αμυντικό χαρακτήρα, κατηγορώντας τον Νότο και τις ΗΠΑ ότι σχεδιάζουν επίθεση. Η χώρα έχει επίσης διαμαρτυρηθεί έντονα για τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Ουάσιγκτον και της Σεούλ, χαρακτηρίζοντάς τους προκλήσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γάζα: Η Χαμάς κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι παρεμποδίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα