ΑΘΗΝΑ
01:27
|
13.05.2024
«Προφανώς, ο καιρός δεν επιτρέπει μέχρι στιγμής τα βαριά τανκς να κινηθούν στη συνηθισμένη ουκρανική ανοιξιάτικη λάσπη», είπε ο Ουκρανός πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουκρανία αναστέλλει την αντεπίθεσή της κατά της Ρωσίας επειδή προς το παρόν δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει όπλα που της παραδόθηκαν από τη Δύση λόγω κακοκαιρίας, ισχυρίστηκε ο πρεσβευτής του Κιέβου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Προφανώς, ο καιρός δεν επιτρέπει μέχρι στιγμής τα βαριά τανκς να κινηθούν στη συνηθισμένη ουκρανική ανοιξιάτικη λάσπη», δήλωσε σήμερα ο Βαντίμ Πρίσταϊκο στο Sky News.

Τα σχόλια αντικατοπτρίζουν εκείνα που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολεκσέι Ρέζνικοφ, ο οποίος δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είναι σε γενικές γραμμές έτοιμες για μια αντεπίθεση, αλλά απαιτούνται ακόμα «το θέλημα του Θεού, ο [κατάλληλος] καιρός και μια απόφαση των διοικητών».

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν στείλει δεκάδες κύρια άρματα μάχης και εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία για να ενισχύσουν την αναμενόμενη αντεπίθεση. Ενώ δυτικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το Κίεβο έχει ό,τι χρειάζεται για μια επιτυχημένη επιχείρηση, μη δημόσια ο αμερικανικός στρατός φέρεται να έχει εκφράσει αμφιβολίες για την ικανότητα της Ουκρανίας να διαπεράσει τις ρωσικές αμυντικές γραμμές.

Πολλά δημοσιεύματα δυτικών μέσων ενημέρωσης έχουν προτείνει ότι η αντεπίθεση θα μπορούσε να είναι μια κρίσιμη στιγμή για τη σύγκρουση και ότι το Κίεβο μπορεί να δυσκολευτεί να εξασφαλίσει περαιτέρω πακέτα στρατιωτικής βοήθειας εάν δεν καταφέρει να κερδίσει σημαντικό έδαφος. Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι επέκριναν αυτήν την ιδέα, προτρέποντας να συνεχιστεί η υποστήριξη ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της αντεπίθεσης.

Ο Πρίσταϊκο είπε στο Sky News ότι η Ουκρανία στοχεύει σε «μια σημαντική επίθεση», αλλά ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι έχουν εναποτεθεί «πάρα πολλές ελπίδες σε αυτήν».

Ο απεσταλμένος κατηγόρησε τη Μόσχα ότι υπερβάλλει σε ό,τι αφορά τις δικές της στρατιωτικές δυνατότητες, αναφέροντας ως παράδειγμα τις τελευταίες πυραυλικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών στόχων.

Οι Ρώσοι «τα παραφουσκώνουν αναφέροντας εκατοντάδες ρουκέτες. Στην πραγματικότητα, μόνο δεκάδες από αυτές εκτοξεύτηκαν εναντίον μας», επέμεινε.

Ο ισχυρισμός ότι έως και 100 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν σε μια πρόσφατη επίθεση από τη Ρωσία φαίνεται ότι προήλθε από τον Ουκρανό αξιωματούχο Σεργκέι Σακχέτ, αρχηγό της αστυνομίας στην περιοχή Μικολάιβ. Μοιράστηκε τον αριθμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη Δευτέρα, με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης να το διαδίδουν στη συνέχεια. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν ανέφερε τον αριθμό των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν στη δική του έκθεση για τα χτυπήματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Η Χαμάς επικρίνει τον Μπάιντεν για τη σύνδεση της εκεχειρίας με την απελευθέρωση ομήρων

Γεωργία: Προς έγκριση το νομοσχέδιο για «ξένους πράκτορες» παρά τις αντιδράσεις

Μπλίνκεν: Μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα δεν θα εξαλείψει τη Χαμάς

Και όμως, έχουμε δύναμη μεγαλύτερη από όση νομίζουμε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα