ΑΘΗΝΑ
08:55
|
28.04.2024
Εκατοντάδες παιδιά και έφηβοι ως 16 ετών δούλευαν απλήρωτοι, ως τα ξημερώματα, δίπλα σε φριτέζες, ψηστιέρες, φούρνους και ψυγεία που χειρίζονται ενήλικοι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η εκμετάλλευση παιδιών στις ΗΠΑ στη θέση ανειδίκευτων ή φθηνών εργατών όχι μόνον δεν σταμάτησε ποτέ στην ισχυρότερη (έστω και με «πήλινα πόδια») οικονομία του πλανήτη, αλλά συνεχίζεται ακάθεκτα.

Έρευνα του ομοσπονδιακού υπουργείου Εργασίας κατέγραψε εκατοντάδες περιπτώσεις παιδιών ακόμη και 10 ετών να δουλεύουν σε επικίνδυνες συνθήκες εργασίας σε 62 εστιατόρια πρόχειρου φαγητού της αλυσίδας McDonald’s στο Λουισβίλ του Κεντάκι από εταιρίες φραντσάιζινγκ  που είχαν αναλάβει την διαχείριση καταστημάτων και σε άλλες πολιτείες όπως η Ινδιάνα, το Μέριλαντ και το Οχάιο.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρονται 305 περιπτώσεις παιδιών που βρέθηκε να εργάζονται ακόμη και ως τις 2.00 τα ξημερώματα δίχως πληρωμή και να χειρίζονται φριτέζες (που κανονικά δεν θα έπρεπε να χειριστούν άτομα νεαρότερα των 14 ετών) ή να μπαινοβγαίνουν σε μεγάλα ψυγεία με χαμηλές θερμοκρασίες για την τροφοδοσία κουζίνας (στα οποία δεν επιτρέπεται η είσοδος ατόμων κάτω των 16 ετών).

Που επιβλήθηκαν πρόστιμα

  • Ειδικότερα η εταιρία Bauer Food LLC που διαχειρίζεται 10 εστιατόρια McDonald’s  στο Λουισβίλ του Κεντάκι απασχολούσε 24 παιδιά κάτω των 16 ετών με ωράρια εργασίας που έφθαναν ως τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες. Ανάμεσά τους 10χρονια που δούλευαν δίχως αμοιβή ως τα ξημερώματα.  Για το λόγο αυτό της επιβλήθηκε πρόστιμο 39.711 δολαρίων.
  • Η εταιρία Archways Richwood LLC διαχειριζόταν 27 εστιατόρια της ίδιας αλυσίδας απασχολώντας 242 ανήλικους μεταξύ 14 και 15 ετών πέρα από τις επιτρεπόμενες ώρες και για πάνω από τρεις ώρες ημερησίως ενώ τα παιδιά πηγαίνουν παράλληλα και στο σχολείο. Το πρόστιμο που της επιβλήθηκε ανέρχεται σε 143.566 δολάρια.
  • Η εταιρία Bell Restaurant Group I LLC διαχειρίζεται δεκάδες καταστήματα της ίδια αλυσίδας σε 24 περιοχές του Μέριλαντ, της Ιντιάνα, του Κεντάκι. Απασχολούσε 39 εργαζόμενους ηλικίας 14 και 15 ετών σε ώρες ακατάλληλες. Επίσης, συστηματικά καθυστερούσε πληρωμές υπερωριών . Της επιβλήθηκε πρόστιμο 29.267 δολαρίων.

Στις υπεύθυνες εταιρίες επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα 212.545 δολαρίων με την επικεφαλής αρμόδιου τμήματος του υπουργείου, Κάρεν Γκάρνετ Σίβιλς στο Κεντάκι να επισημαίνει πως «πολύ συχνά οι εργοδότες δεν ακολουθούν τους νόμους για την παιδική εργασία που προστατεύουν τους ανήλικους», προσθέτοντας: «Σε καμία περίπτωση, 10χρονα δεν θα έπρεπε να δουλεύουν στην κουζίνα φαστουντάδικου κοντά σε φούρνους, ψηστιέρες και φριτέζες».

$18 an hour to work at McDonald's? Moab's labor shortage means higher pay —  if you can find housing

Το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ δεν έκρυψε το «νομικό καθεστώς» για την παιδική και εφηβική εργασία καμαρώνοντας μάλιστα για τους ακόλουθους «όρους»:

  • Η εργασία να γίνεται εκτός σχολικού ωραρίου.
  • Όχι διάρκεια εργασίας άνω των 3 ωρών ημερησίως και όχι πάνω από 8 ώρες σε μέρες αργίας.
  • Απαγόρευση της απασχόλησης άνω των 18 ωρών κατά τις ημέρες της βδομάδας που λειτουργούν τα σχολεία και όχι πάνω από 40 ώρες σε εβδομάδα με τα σχολεία κλειστά (λόγω αργιών).
  • Τα ωράρια εργασίας παιδιών και εφήβων θα πρέπει να είναι αυστηρά μεταξύ 7.00 το πρωί ως τις 7.00 το απόγευμα εκτός από την 1η Ιουνίου και την Πρωτομαγιά όπου η βραδινή εργασία μπορεί να παραταθεί ως τις 21.00
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πασχαλινό ωράριο: Ανοικτά τα μαγαζιά, σήμερα Κυριακή

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των αγώνων για τους εκτελεσθέντες της Καισαριανής

Ο καιρός σήμερα: Λιακάδα με λίγες τοπικές νεφώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα