Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών του Αραβικού Συνδέσμου συμφώνησαν σήμερα, στα κεντρικά γραφεία του Συνδέσμου στο Κάιρο, να αποκαταστήσουν την ένταξη της Συρίας μετά την αναστολή της πριν από περισσότερα από 10 χρόνια, μετέδωσν κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράκ.
Η απόφαση ελήφθη πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στη Σαουδική Αραβία στις 19 Μαΐου και εν μέσω μιας τάσης περιφερειακής εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Δαμασκό τις τελευταίες εβδομάδες.
Η ένταξη της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο ανακλήθηκε τον Μάρτιο του 2011, μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, που οδήγησε τη χώρα σε έναν εμφύλιο πόλεμο που άφησε πίσω του μισό εκατομμύριο νεκρούς και περισσότερα από 23 εκατομμύρια εκτοπισμένους.
Καθώς ο αλ Άσαντ ενισχύει πλέον τον έλεγχο του συριακού εδάφους, τα αραβικά κράτη προσπαθούν να εξομαλύνουν τους δεσμούς με τη Δαμασκό, στην κατεύθυνση μιας «πολιτικής πορείας υπό την αραβική καθοδήγηση» για την επίλυση της κρίσης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, σύμφωνα με το Associated Press.
Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε μετά από συνάντηση κορυφαίων περιφερειακών διπλωματών από την Αίγυπτο, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία και τη Συρία στην Ιορδανία την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να λάβει συγκεκριμένη μορφή η πρωτοβουλία της τελευταίας.
Η αποκατάσταση των δεσμών με τη Δαμασκό επιταχύνθηκε μετά τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία και τη Συρία και την αποκατάσταση των δεσμών μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν , με τη μεσολάβηση της Κίνας, που είχαν στηρίξει τις αντίπαλες πλευρές στη συριακή σύγκρουση.
Ενώ η Σαουδική Αραβία αντιστέκονταν εδώ και καιρό στην εξομάλυνση των σχέσεων με το καθεστώς Άσαντ, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ επισκέφθηκε τη Δαμασκό τον περασμένο μήνα, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία και ανακοινώθηκε ότι οι δύο χώρες αποκαθιστούν επίσης πρεσβείες και πτήσεις μεταξύ τους.
Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί επισκέφθηκε επίσης τη Δαμασκό την περασμένη εβδομάδα, υπογράφοντας μακροπρόθεσμες εμπορικές και πετρελαϊκές συμφωνίες.
Η Ιορδανία, το Κουβέιτ και το Κατάρ είχαν αντιταχθεί στην παρουσία του αλ Άσαντ στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, λέγοντας ότι μια πρόσκληση, πριν η Δαμασκός συμφωνήσει να διαπραγματευτεί ένα ειρηνευτικό σχέδιο, θα ήταν πρόωρη.
Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι δεν θα αλλάξουν την πολιτική τους έναντι της συριακής κυβέρνησης, προτρέποντας τα αραβικά κράτη να πάρουν κάτι σε αντάλλαγμα για την εμπλοκή τους με τον Άσαντ.