ΑΘΗΝΑ
16:08
|
05.05.2024
Δεν θα εξομαλύνουν τις σχέσεις με το καθεστώς Άσαντ και δεν υποστηρίζουν την εξομάλυνση άλλων χωρών με τη Δαμασκό, επιμένουν οι ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την εκτίμηση πως υπάρχουν αρκετές ψήφοι μεταξύ των 22 χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου υπέρ της επιστροφής της Συρίας στον Οργανισμό, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο βήμα θα ήταν «μόνο ηαρχή» για να τεθεί ένα πολιτικό τέλος στη συριακή κρίση.

Τα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου θα ψηφίσουν για το θέμα της άρσης του παγώματος της ιδιότητας μέλους της Συρίας την Κυριακή στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ, δήλωσε στο CNN ανώτερος διπλωματικός αξιωματούχος, προσθέτοντας πως εάν η επανένταξη της Συρίας εγκριθεί, η αντιπροσωπεία της χώρας στη σύνοδο κορυφής στις 19 Μαΐου είναι «πολύ πιθανό» να προεδρεύεται από τον ίδιο τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ.

«Ολόκληρο το κίνημα στον αραβικό κόσμο πρέπει να έχει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες να μπει ένα πολιτικό τέλος στη συριακή κρίση», είπε ο Ιορδανός διπλωμάτης μιλώντας στο CNN, τονίζοντας ότι η πολιτική του status quo «είχε ως αποτέλεσμα περισσότερα δεινά για τον συριακό λαό και αυξανόμενες απειλές για την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας».

«Η επιστροφή στον Αραβικό θα αποτελέσει μια συμβολική κίνηση, αλλά για να τελειώσει πραγματικά η συριακή κρίση θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ολόκληρη η διεθνής κοινότητα θα συμμετάσχει, γιατί στο τέλος της ημέρας υπάρχουν κυρώσεις, ευρωπαϊκές και αμερικανικές, και απαιτείται μια παγκόσμια προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας», πρόσθεσε.

Η αποκατάσταση της Συρίας ως μέλος του Αραβικού Συνδέσμου αντιμετωπίζει αντιδράσεις από τις ΗΠΑ που επιμένουν ότι «δεν θα εξομαλύνουν τις σχέσεις με το καθεστώς Άσαντ και δεν υποστηρίζουν την εξομάλυνση άλλων χωρών με τη Δαμασκό», σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ.

«Το έχουμε καταστήσει πολύ σαφές στους εταίρους μας», είπε ο Πατέλ, προχθές Τετάρτη. «Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η πολιτική λύση που περιγράφεται στο ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι η μόνη βιώσιμη λύση στη σύγκρουση στη Συρία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Η Χαμάς κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι παρεμποδίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας

Ιρανός ΥΠΕΞ: Η διεθνής πίεση στο Ισραήλ χαράσσει τον δρόμο της εκεχειρίας

Νότια Κορέα και ΗΠΑ σε κοινή στρατιωτική άσκηση στον Κυβερνοχώρο

Τούρκος ΥΠΕΞ: Η μουσουλμανική κοινότητα πρέπει να στηρίξει την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα