ΑΘΗΝΑ
10:57
|
03.05.2024
Για τον Μεξικανό πρόεδρο, εάν οι πολιτικοί στις ΗΠΑ δεν χρηματοδοτούνταν από βιομηχανίες όπλων, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα και στις δύο πλευρές των συνόρων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ (ΑΜΛΟ), κάλεσε τους ιθύνοντες των ΗΠΑ να υιοθετήσουν αποτελεσματικές πολιτικές για να σταματήσουν τη σχετιζόμενη με πυροβόλα όπλα βία στις περιοχές που βρίσκονται εκατέρωθεν των συνόρων ΗΠΑ και Μεξικού.

Κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης Τύπου, ο Ομπραδόρ απευθύνθηκε ιδιαίτερα προς τον κυβερνήτη του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, και τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον Ντεσάντις, τονίζοντας την ανάγκη ρύθμισης του θέματος των πυροβόλων όπλων της ροής όπλων πέρα από τα αμερικανικά σύνορα.

«Αυτή θα ήταν μια καλή πρωτοβουλία για να αποτραπούν αυτές οι ατυχείς δολοφονίες, αυτοί οι πυροβολισμοί που λαμβάνουν χώρα συνεχώς» στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο Λόπες Ομπραδόρ σε δημοσιογράφους στο Εθνικό Παλάτι της Πόλης του Μεξικού.

Ο ΑΜΛΟ αναρωτήθηκε: «Γιατί δεν κάνουν κάτι για αυτό και δεν σταματούν να δέχονται χρήματα από κατασκευαστές όπλων, από την πολεμική βιομηχανία, για τις εκστρατείες τους;», προσθέτοντας ότι η χρηματοδότηση των υποψηφίων από αυτή τη βιομηχανία είναι ένας από τους παράγοντες «πίσω» από το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον Ομπραδόρ, ορισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί επιλέγουν να παραμείνουν σιωπηλοί για το θέμα της ιδιαιτέρως εύκολης πώλησης όπλων, πιθανώς λόγω της λήψης οικονομικής υποστήριξης από κατασκευαστές όπλων για τη χρηματοδότηση των μελλοντικών προεκλογικών εκστρατειών τους.

Η κυβέρνηση του Μεξικού έχει κινήσει νομικές αγωγές στις ΗΠΑ κατά κατασκευαστών και διανομέων πυροβόλων όπλων, προβάλλοντας ισχυρισμούς για υπαίτια επιχειρηματική συμπεριφορά που συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των σχετιζόμενων με όπλα εγκλημάτων στο Μεξικό.

Οι μεξικανικές αρχές έχουν υπολογίσει ότι τουλάχιστον 500.000 πυροβόλα όπλα μεταφέρονται κάθε χρόνο παράνομα από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε εγκληματικές οργανώσεις στο Μεξικό.

Ο ΑΜΛΟ δήλωσε την πρόθεσή του να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σήμερα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν διμερή ζητήματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα από τους θεατές

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα