ΑΘΗΝΑ
23:14
|
09.06.2026
Φέρεται να επέτρεψε σε στενούς συνεργάτες του «να δράσουν, ώστε να επιχειρήσουν να αποκτήσουν» οικονομική υποστήριξη από την κυβέρνηση του Μουάμαρ Καντάφι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν σήμερα να παραπεμφθούν σε δίκη ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και άλλα δώδεκα πρόσωπα για την υπόθεση της χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του 2007 από τη Λιβύη, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) μια καλά πληροφορημένη πηγή.

Η Εθνική Οικονομική Εισαγγελία ζητά να δικαστεί ο πρώην πρόεδρος (2007-12) για παθητική διαφθορά, σύσταση συμμορίας, παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας και αποδοχή υπεξαιρεθέντων δημόσιων λιβυκών πόρων.

Η κατηγορία της σύστασης συμμορίας σημαίνει ότι ο Σαρκοζί επέτρεψε εν γνώσει του στους στενούς συνεργάτες, τους πολιτικούς υποστηρικτές του και άλλους μεσάζοντες «να δράσουν, ώστε να αποκτήσουν ή να επιχειρήσουν να αποκτήσουν» οικονομική υποστήριξη από την κυβέρνηση του Μουάμαρ Καντάφι, για να χρηματοδοτήσουν την προεκλογική εκστρατεία του για τις προεδρικές του 2007. Επαφίεται πλέον στους δύο ανακριτές που ερευνούν αυτήν την πολυπλόκαμη υπόθεση από τον Απρίλιο του 2013 να την παραπέμψουν σε πλημμελειοδικείο ή να αποφασίσουν ποιες κατηγορίες θα απορρίψουν.

Την τελευταία δεκαετία έχουν ασκηθεί διώξεις σε 13 πρόσωπα με βάση τις έρευνες που διεξάγονται από την Υπηρεσία Κατά της Διαφθοράς (Oclciff), υπό την αιγίδα των οικονομικών εισαγγελέων. Εκτός του Σαρκοζί, στους κατηγορούμενους για τους οποίους ζητείται η παραπομπή τους σε δίκη, περιλαμβάνονται ο Κλοντ Γκεάν (πρώην δεξί χέρι και στη συνέχεια υπουργός του Σαρκοζί), ο Ερίκ Βερτ, ο ταμίας της προεκλογικής εκστρατείας του 2007 και ο Μπρις Ορτεφέ, έμπιστος του Σαρκοζί και πρώην υπουργός.

Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται δύο επιχειρηματίες, ο Γαλλολιβανέζος Ζιάντ Τακλεντίν και ο Γαλλοαλγερινός Αλεξάντ Τζουρί, που φέρονται ότι έπαιξαν ρόλο μεσολαβητή.

Η πλευρά Σαρκοζί αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη και έχει προσφύγει πολλές φορές, χωρίς αποτέλεσμα, για να ανασταλούν οι διώξεις.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αλβανία: Ο Ράμα χλευάζει με AI βίντεο τους influencer που αντιδρούν στο σχέδιο Κούσνερ

Το Ισραήλ εμποδίζει το ταξίδι 17.000 ασθενών από τη Γάζα για θεραπεία

Βουλή: Ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία επί της Αρχής το ν/σ. «Εφαρμογή Συμφώνου για Μετανάστευση και Άσυλο»

Ο Τραμπ λέει ότι το Ιράν κατέρριψε αμερικανικό ελικόπτερο πάνω από το Ορμούζ, υπόσχεται να απαντήσει

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα