ΑΘΗΝΑ
08:20
|
10.05.2024
Αν και το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε προ ολίγου παράνομη τη σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού, η μορφή της αντιπαράθεσης στη χώρα έχει αναβαθμιστεί δραματικά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι πακιστανικές αρχές έχουν θέσει υπό κράτηση ανώτερους ηγέτες του κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Χαν, ενώ η κυβέρνηση έχει καλέσει τον στρατό να συμβάλει στο να τερματιστούν οι εκτεταμένες διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από τη σύλληψη του Χαν και οι οποίες έχουν κατασταλεί βίαια, με τουλάχιστον έντεκα ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους.

Αν και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, έκρινε σήμερα το απόγευμα την προχθεσινή σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού από το σώμα ενάντια στη διαφθορά ως παράνομη και διέταξε την απελευθέρωσή του, η μορφή της αντιπαράθεσης στη χώρα έχει αναβαθμιστεί δραματικά.

Η κατάσταση στο Πακιστάν, την πέμπτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα στον κόσμο και πυρηνική δύναμη, είναι περισσότερο από τεταμένη. Παραστρατιωτικά στρατεύματα και αστυνομία έχουν αναπτυχθεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις και σήμερα.

Η αστυνομία του Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε νωρίς σήμερα ότι στρατεύματα έφτασαν στην πρωτεύουσα, Ισλαμαμπάντ.

Οι υπηρεσίες δεδομένων κινητής τηλεφωνίας παραμένουν σε αναστολή και τα σχολεία και οι υπηρεσίες είναι κλειστά σε δύο από τις τέσσερις επαρχίες της χώρας.

Οι διαδηλωτές, από την Τρίτη που συνελήφθη ο λαοφιλής πρώην πρωθυπουργός και αναμενόμενος νικητής των επόμενων εκλογών, εισέβαλλαν σε στρατιωτικά κτίρια, λεηλάτησαν την κατοικία ενός ανώτατου στρατηγού στην Λαχώρη (δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και πρωτεύουσα της επαρχίας Παντζάμπ) και πυρπόλησαν κρατικά κτίρια.

Η πολυπληθής χώρα αντιμετωπίζει εντωμεταξύ μια σοβαρή οικονομική κρίση και έχει μπει σε πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Τέτοιο θέαμα δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά τα τελευταία 75 χρόνια», δήλωσε ο πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ σε τηλεοπτική ομιλία την Τετάρτη. «Άνθρωποι όμηροι στα οχήματά τους, ασθενείς βγήκαν από τα ασθενοφόρα και αργότερα, αυτά τα οχήματα πυρπολήθηκαν».

Συλλήψεις της ηγεσίας της αντιπολίτευσης

Τουλάχιστον τρία ανώτερα στελέχη του κόμματος του Χαν, PTI, έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής. Σήμερα το πρωί, συνελήφθη ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι.

«Ο αντιπρόεδρος του PTI, Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι συνελήφθη από την αστυνομία του Ισλαμαμπάντ και μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία», ανακοίνωσε σήμερα το κόμμα. Ο αντιπρόεδρος του PTI τέθηκε υπό κράτηση στο Ισλαμαμπάντ μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια της αστυνομίας το απόγευμα της Τετάρτης, σύμφωνα με την πακιστανική εφημερίδα The Express Tribune.

Ο Κουρέσι καταζητείτο από την αστυνομία για υποτιθέμενες περιπτώσεις επεισοδίων και εμπρησμών στο Παντζάμπ και στο Χάιμπερ Παχτούνχβα. Πριν από τη σύλληψή του, ο Κουρέσι κάλεσε τους φίλους του PTI να συνεχίσουν τον αγώνα τους για πραγματική ελευθερία στη χώρα. Σε μήνυμά του είπε ότι δεν έχει να μετανιώσει κάτι, γιατί δεν έκανε τίποτα κακό.

Εν τω μεταξύ, ο Καλίντ Κουρσίντ, μέλος του PTI και επικεφαλής υπουργός της βορειότερης διοικητικής περιφέρειας της χώρας, του Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν, τέθηκε σε «κατ’ οίκον περιορισμό» στο Ισλαμαμπάντ, σύμφωνα με ανάρτηση του κόμματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δύο άλλοι ανώτεροι ηγέτες του PTI, ο Ασάντ Ουμάρ και ο Φαγουάντ Σόντχρι, συνελήφθησαν την Τετάρτη, ο τελευταίος έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο λίγα λεπτά αφότου μίλησε σε δημοσιογράφους.

«Υπάρχει μια πραγματική εκστρατεία προπαγάνδας κατά του PTI, που προσπαθεί να μας τοποθετήσει ως βίαιους δημιουργούς τρόμου», ανέφερε μια δήλωση στο προφίλ του Κουρέσι στο Twitter.

«Το έθνος πρέπει να συνεχίσει με ειρηνικές διαδηλώσεις όπου μπορεί».

Ο στρατός στους δρόμους

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέκρινε χθες την ανάπτυξη στρατευμάτων για την αποκατάσταση της τάξης σε δύο επαρχίες του Πακιστάν, στην Παντζάμπ και στη Χάιμπερ Παχτούνχβα, που αποτελούν και οι δύο προπύργια του Χαν, αλλά και στην πρωτεύουσα, Ισλαμαμπάντ.

Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 1.650 διαδηλωτές στην επαρχία Παντζάμπ της πατρίδας του Χαν για βία, ανέφερε το γραφείο του αρχηγού της αστυνομίας. Περίπου 80 μέλη του κόμματος του Χαν συνελήφθησαν επίσης στη νοτιοδυτική πόλη Κουέτα, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Σύλληψη ενόψει των εκλογών

Οι κατηγορίες περί διαφθοράς βάσει των οποίων συνελήφθη ο Χαν είναι δύο από τις 100 και πλέον υποθέσεις που καταγράφηκαν εναντίον του από την ανατροπή του τον Απρίλιο του 2022 με κοινοβουλευτική ψηφοφορία μομφής.

Ο Χαν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο αποκλεισμού από τα δημόσια αξιώματα εάν καταδικαστεί, με τις εθνικές εκλογές να έχουν προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο.

Ο τραυματισμός του Χαν από πυροβολισμό κατά τη διάρκεια περιοδείας και πορείας του προς το Ισλαμαμπάντ τον Νοέμβριο δεν ανέκοψε τη δυναμική της εκστρατείας του, η οποία ζητούσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκροί σε διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν

Στο Σύνταγμα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ

Ο καιρός σήμερα: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες

Να διεθνοποιήσουμε τα ελληνικά πανεπιστήμια: Η άλλη πλευρά του Ατλαντικού μας περιμένει

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα